GARDERMOEN: Partileder Audun Lysbakken peker ut kursen med krav om heldagsskole, leksefri, mat og fysisk aktivitet som en del av skolehverdagen.

Les også: SV vil halvere norske klimagassutslipp

Les også: Slik er Lysbakkens nye sosialisme

SV åpnet fredag formiddag sitt 21. ordinære landsmøte på Gardermoen. Lederen i det kriserammede SV vil gjenreise partiet, og det er kampen for heldagsskolen som igjen skal få velgerne til å tro på SV sine løsninger.

– Vi trenger en skole der det er tid til møtet mellom lærer og elev. Der det er rom for å lære på ulike måter, der det er plass til å gjøre lekser på skolen, der mat og fysisk aktivitet og lek er en naturlig del av skoledagen for de minste barna. Vi trenger heldagsskolen, sa Lysbakken i sin åpningstale på landsmøtet.

Lite har skjedd

Lysbakken viste til at skolehverdagen i dag er lite forandret fra da hans generasjon var skolebarn. Lysbakken sa at da han gikk på skolen var skoledagen over lenge før arbeidsdagen tok slutt.

– Vi låste oss inn i tomme leiligheter for å leke, flere timer før noen kom hjem fra jobb. Skoledagen var ikke tilpasset det nye samfunnet, hvor også mødrene tok del i arbeidslivet for fullt. Tretti år er skoledagen forbausende lik, sa Lysbakken.

Lysbakken mener SFO er et stebarn i den norske velferdsstaten. SV-lederen mener SFO er en ordning som bare eksisterer i mangel av noe bedre, og at kvaliteten i SFO varierer og at ordningen ofte er fryktelig kostbar.

– Vi kan ikke fortsette med å la barna våre være så lenge på skolen uten å diskutere hva vi vil bruke tiden til. Og vi kan ikke fortsette med å stenge ute de barna som ikke har råd til å betale. Tiden er overmoden for en skoledag som er mer tilpasset det moderne samfunnet, og som er for alle. Derfor må heldagsskolen bli den neste store velferdsreformen i Norge, sa Lysbakken.

Det nye barnehageløftet

Med krav om betydelige reformer i skoleverket ønsker SV å skaffe seg en ny sak som får oppmerksomhet blant velgerne. De klarte det i sin regjeringstid da de satte kraft bak kravet om full barnehagedekning. Nå er det skolen som skal reformeres.

SV-lederen ser for seg en heldagsskole med flere lærere i klasserommene, mindre tester i skolen, en leksefri heldagsskole der leksene skal gjøres i skoletiden og hvor elevene får servert sunn mat på skolen.

Kamp mot leksene

Lysbakken erklærer kamp mot hjemmelekser. Han mener lekser har negativ læringseffekt for dem som sliter mest i skolen. Han mener at for mange, som ikke får leksehjelp hjemme, er dagens hjemmelekser en ordning som skaper tapere i skolen.

– Heldagsskolen er en reform for læring og en reform for sosial utjevning. I tillegg er det glitrende helsepolitikk. Høyresiden sier til oss: At barna gjør lekser er foreldrenes ansvar. At barna har mat på skolen er foreldrenes ansvar. Men når de samme ungene kommer på skolen dag ut og dag inn, uten matpakke, uten å ha gjort lekser, hva gjør vi da? Vi er et samfunn, vi har ansvar for hverandre. Den lille gutten som går sulten gjennom skoledagen er vårt ansvar. Den lille jenta som kommer på skolen uten å ha gjort leksene er vårt ansvar. Vi skal ta kampen for en ny skoledag, en skoledag for alle barn, sa Lysbakken da han åpnet SV-landsmøtet.