Høst og vinter er høysesong for omgangssyke og luftveissykdommer, og mange er kjent med forkjølelse, influensa og lungebetennelsesbakterier i denne perioden.

- I jula er vi mye inne, og har tettere kontakt, og vi har fått tilbakemeldinger om sykdomsutbrudd i mange barnehager, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

I jula og førjulstida deltar vi ofte på fellesarrangementer. Vi samles ved avslutninger, og vi spiser mer sammen. Alt dette kan bidra til hyppigere smitte.

LES OGSÅ: - Nå bør man vaksinere seg mot influensa

Pepperkaker, julesjokolade og annet godteri i skåler kan også være smittekilder.

- Det er klart man kan spre smitte hvis man tar på flere ting enn man spiser selv. Det går stort sett bra, men tenk litt gjennom det, sier Sagvik.

Smitter ved host og nys

Luftveisinfeksjoner smitter ved at vi nyser og hoster direkte på andre personer. Det kan også smitte ved at vi holder oss for med hendene når vi hoster/nyser, og etterpå tar på dørhåndtak, handlevogner og lignende.

Hvis en annen person tar på samme sted som oss, kan personen smittes ved at virus eller bakterier kommer i kontakt med slimhinner i nese og munn.

- Hvis man kaster opp, blir virus spredt ut i rommet. Og hvis man har dårlig hygiene på toalettet, kan nestemann bli smittet hvis han eller hun ikke vasker hendene godt nok, sier Sagvik.

Ved omgangssyke er det spesielt viktig med såpe og vann for å fjerne virus fra hendene.

Rutiner for rengjøring

Det er spesielt viktig å vaske hendene etter at man har vært på toalettet, og før man lager mat, før man spiser, og når man kommer hjem eller inn på jobb.

- God håndhygiene er ett av de viktigste rådene mot smitte. Det er viktig å vaske hendene for å forebygge smittespredning, sier Sagvik.

Hun opplyser at med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe eller rennende vann. Alkoholbasert hånddesinfeksjon er ikke en erstatning for håndvask med såpe.

Det er også viktig å foreta hyppig rengjøring og desinfisering av kontaktpunkter som håndtak, toalettknapp og apparater, samt stellebord og leker i barnehagene.

LES OGSÅ: Sommersko i vinterland

LES OGSÅ: Antibiotika- bare når det trengs!