I stedet for å ta opp temaet oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja åpnet Stoltenberg med åadvare mot farene at Frp havner i regjering.

- I høst er det stortingsvalg. Forførste gang vil valget stå mellom en regjering ledet av Arbeiderpartiet, og enregjering til høyre for Høyre. I vår 125-årige historie har dette aldri skjeddfør. Vi står foran et historisk regjeringsvalg. Mye står på spill, saStoltenberg.

Mulig å vinne

Fra talerstolen i Folkets Hus, medover 1000 delegater, observatører, gjester og pressefolk, utfordret Stoltenbergalle som har tvilt på en seier.

- Jeg vet mange av dere har tviltgjennom vinteren. Bare innrøm det, dere har tvilt. Er det mulig å vinne nårhøyresidens forsprang er så stort? Svaret er ja. Det er absolutt mulig, sa hantil kraftig applaus fra salen.

- Ikke «spennende» nok

Stoltenberg brukte store deler avsin tale på å overbevise landsmøtet om at en valgseier er mulig, selv ommeningsmålingene i dag tyder på at det kan bli vanskelig.

- Er det noe jeg har lært på disse20 årene er at meningsmålinger ikke er valg, det er valgresultatet som avgjør.Ingen kan i april spå hvem som vinner i september, sa han.

Partilederen sendte også et klartbudskap til velgerne som mener det kunne vært spennende med et skifte avregjering nå.

- De synes politikken vår erkjedelig, og i fjor høst hørte vi at budsjettet vi la frem var godt for Norge,men det var ikke spennende nok. Jeg erkjenner at det er mer«spennende» budsjetter i andre land. I Hellas, Italia ogStorbritannia er statsbudsjettene mye mer «spennende». Men dethandler ikke om underholdningsverdi, men om resultater, sa Stoltenberg.

Hans mål for den neste stortingsperiodener å styre landet på en så uspennende måte at folk kan leve spennende liv, sahan.

Ondskapens sirkel

Jens Stoltenberg tok også etkraftig oppgjør med fundamentalistiske krefter både i form av høyreekstremismeog ekstrem islam.

- Høyrepopulistiske partier vokseri Europa, og ekstreme islamister sprer sitt hat. For meg går dette ut på ett.Ekstremisme er ekstremisme, uansett farge, uansett religion. Det er ondskapenssirkel som sluttes. Som sosialdemokrater skal vi stå opp mot dette, sa han.