Samtidig med at regjeringen onsdag satte seg ned til årets andre budsjettkonferanse i Oslo, viste nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at arbeidsledigheten har steget til 4,5 prosent.

– Når vi samles for å lage budsjettet for 2016, har vi klart for oss hva hovedsatsingene er. Det er arbeid, aktivitet og omstilling, sier statsminister Erna Solberg (H).

De sesongjusterte såkalte AKU-tallene viser at 124.000 personer var arbeidsledige i juni. Økningen er innenfor feilmarginen, men likevel i tråd med en stigende trend siden mai i fjor, ifølge SSB.

– Den viktigste jobben denne regjeringen gjør, er å føre en trygg og ansvarlig økonomisk politikk som trygger arbeidsplasser og skaper flere, fremholder finansminister Siv Jensen (Frp).

Dobbel utfordring

Regjeringen står overfor en tosidig utfordring. Den akutte bekymringen er at ledigheten stiger jevnt og trutt. Det kan gi økte krav om og behov for kortsiktige tiltak, som offentlige investeringer eller utbygginger eller flere tiltaksplasser.

På mellomlang og lang sikt er utfordringen at Norge gradvis må gjøre økonomien mindre avhengig av olje og gass. Investeringene i oljesektoren faller kraftig i år, og oljeprisens fall på 60 prosent det siste året gjør at behovet for omstilling kommer raskere, erkjenner Solberg.

Hun sier regjeringen ikke bare vil skape økonomisk vekst, men også kutte klimautslippene.

– Det betyr at samtidig som vi skal skape nye, trygge arbeidsplasser, skal vi gjennomføre en grønn omstilling, sier statsministeren.

Samtidig understreker Jensen at regjeringen vil sørge for å skape trygghet for «en stor og viktig næring som olje- og gassrelatert industri er og kommer til å være i lang tid fremover.»

– Ikke krise

Den siste tiden har et kraftig børsfall og usikkerhet om situasjonen i Kina skapt uro for at kinesisk økonomi kan gå mot en såkalt hard landing. Det vil i så fall også påvirke Norge, mener analytikere.

Men selv om det er turbulente tider internasjonalt, er både Solberg og Jensen opptatt av å unngå svartmaling.

– Det er ikke grunnlag for å svartmale situasjonen. Norge er ikke inne i en krise, men vi har utfordringer, og de er større enn dem vi har sett tidligere, sier Solberg.

Blant lyspunktene er at arbeidsledigheten i Norge fortsatt er langt lavere enn i de aller fleste andre land i Europa.

Samtidig har en svakere krone lokket flere turister til landet. Kronesvekkelsen er også godt nytt for norske eksportbedrifter.

Oljeformue

I tillegg har Norge en gigantisk oljeformue, i form av Statens pensjonsfond utland, som kan brukes til å «smøre» økonomien i trange tider. Men Jensen og Solberg var onsdag forsiktige med å kommentere oljepengebruken konkret.

I årets reviderte budsjett brukes 2,6 prosent av kapitalen i oljefondet. Hver niende krone som brukes over offentlige budsjetter, hentes nå fra oljefondet.

– Vi bruker oljepenger over statsbudsjettet, og Norge er heldig som har det. Det gjør det mulig for å oss å ta vare på gode og viktige velferdsordninger, samtidig som vi satser på å skape flere trygge arbeidsplasser, sier Jensen.

Solberg minnet også om at det fortsatt er både økonomisk vekst og sysselsettingsvekst i Norge.