Klokka 10.00 i dag la utvalget for utredning av pelsdyrnæringen fram sin rapport om pelsdyrnæringen.

Utvalget har fått i oppdrag av Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet å utrede næringen. Anbefalingen i rapporten kan bli grunnlaget for om næringen skal avvikles eller om den skal bestå.

- Et flertall på fem medlemmer er for å beholde næringen, mens tre medlemmer mener at den bør avvikles, sier utvalgsleder Anne Karin Hamre.

Ett medlem, Marianne Olssøn, ønsket ikke å gi noen anbefaling om hvilket alternativ politikerne bør velge.

Avvikling eller utvikling

Det har vært heftig debatt om pelsdyrnæringen etter at NRK i forrige uke viste dokumenteren «Pels», der dyreverneren Frank Nervik brukte skjult kamera for å dokumentere forholdene i pelsdyrbransjen.

Det er 277 pelsdyrbruk i Norge. Tallet årsverk er ca 450.

- Utvalget har hatt i oppdraget å utgreie to hovedalternativ rundt pelsdyrnæringa i Norge: bærekraftig utvikling eller styrt avvikling, sier utvalgsleder Anne Karin Hamre.

- Vi regner med vi vil se et stort engasjement og mange høringsinnspill som vi vil legge vekt på når vi skal ta avgjørelsen, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) idet hun mottar rapporten.

- Oppfattes som luksusprodukt

Utvalget har besøkt flere pelsdyrfarmer og har brukt mange skriftlige kilder.

- Gjentatte oppslag i media kan svekke troen på at næringen klarer å forbedre forholdene, sier Hamre.

Dyrevelferden er et av de viktigste grunnene til kritikken, sier Hamre.

- Pels blir oppfattet som et unødvendig luksusprodukt, og mange mener at dyrehold for matproduksjon er mer akseptabelt enn dyrehold for pels, sier Hamre.

- Bør fjerne nettingbur

Utvalget mener at dyrevelferden var god på farmene som ble besøkt, blant annet fikk tispe og valper gå sammen til valpene var avvent.

De har likevel noen innvendinger.

- Dyrevelferd må i sterkere grad sikres, og nettingbur må avvikles, mener utvalget.

Det nye regelverket danner grunnlag for bedre velferd, men det er fortsatt velferdsutfordringer i dagens pelsdyrhold. Dette gjelder særlig dyras muligheter til utforsking og variert aktivitet, sier utvalget.

LES MER i ADRESSA PLUSS: - Opplysningene ville aldri blitt kjent under vanlig intervju, mener NRK

ADRESSA PLUSS: Ekteparet Friheim ble smugfilmet av dyreaktivist

Utvalget ble opprettet høsten 2013 og ledes av fylkesmann Anne Karin Hamre fra Sogndal.

Dette er medlemmene i utvalget:

instituttstyrer Torstein Steine fra Ås, seniorforsker Steen Henrik Møller fra Danmark, landbruksdirektør Hadle Nevøy fra Rennesøy, miljøvernsjef Guri Tveito fra Longyearbyen, veterinær/forsker Kathrine Ryeng fra Tromsø, veterinær/forsker Camilla Kielland fra Oslo, advokat/partner Marianne Olssøn fra Ringsaker og viserektor Sveinung Eikeland fra Alta.

Fylkesmann Anne Karin Hamre fra Sogndal har ledet utvalget. Foto: NTB SCANPIX