Professor Aksel Tjora ved NTNU har forsket på effekten av digital detox. Deltakerne i studien måtte klare seg i tre uker uten nett-tilknytning.

Flere opplevde fysisk ubehag av å koble seg av nettet, som ifølge forskeren er ekstremt vanedannende.

Tjora mener Aftenpostens skribents digital detox-prosjekt på én uke er sammenlignbart med studien.

Tidsbesparelse blir tidsfordriv

- Effekten slår raskt inn. Det er den første uken som er verst, deretter handler det mer om endrede rutiner enn abstinenser, sier Tjora til Aftenposten.

Tjora mener smarttelefoner har gjort oss i mindre stand til å konsentrere oss over tid, skriver aftenposten.no.

- Mange tror de er gode på multitasking, men det er vi i virkeligheten ikke. Ved konstant å ha et halvt øye på telefonen sprer vi oppmerksomheten vår.

Gjennom prosjektet oppdaget forskeren at det at så mange nå har smarttelefon har endret både hvordan vi bruker internett og hverdagen vår.

Les også: Vi er i verdenstoppen på smarttelefoner

- Vi har blitt veldig dårlige til å gjøre ingenting. Smarttelefoner skal virke tidsbesparende, men de blir raskt mer som et tidsfordriv.

- For mange kan derfor en digital detox bli en liten åpenbaring: Man frigjør mye tid på å redusere noe som man oppdager at ikke var så viktig, sier professoren.

Ikke svar på jobb-e-post – for jobbens skyld

En digital detox kan lønne seg, ifølge en ny studie fra Michigan State University. Å svare på eposter på kvelden går ut over effektiviteten på dagen, viser studien, som først ble omtalt i The Wall Street Journal.

Forskerne fant at de som fulgte med på smarttelefonen i jobbsammenheng etter klokken 21 var trøttere og mindre produktive på jobb dagen etter.

Forskerne sammenlignet også smarttelefoner med annet elektronisk utstyr.

Studien viste at den negative effekten er større ved bruk av smarttelefoner enn ved å se TV eller jobbe med nettbrett eller PC.

Studien vil bli publisert i forskningstidsskriftet Organizatorial Behavior and Human Decision Processes.

Les mer om studien på Michigan State Universitys nettsider.