De tre turgåerne som torsdag kveld ble meldt savnet i området Snøhetta, skal ha fått advarsel fra bestyrer ved Snøheim hytte dagen før de la ut på fjelltur.

- De fortalte at de skulle gå langs traversen, og ønsket råd og rutebeskrivelse for turen. Jeg advarte dem. Dere bør ikke dra ut, sa jeg. To meget erfarne klatrere hadde snudd dagen før, på grunn av snø og is, hevder Hjellødegård.

Dro før resepsjonen åpnet

Bestyreren sier turen er svært bratt.

- Det er tildels vanskelig klatring i området. I tillegg er det ekstreme forhold der akkurat nå, med all snøen og isen.

Hjellødegård påstår at han ble overrasket da han tidlig torsdag morgen fikk vite at de tre kvinnene valgte å gå turen likevel.

- De gikk herfra før vi åpnet resepsjonen, så jeg hadde ingen kontroll over dette. Jeg fikk vite av gjester som sto opp tidlig at kvinnene hadde dratt allerede kl 06, hevder bestyreren.

Ble kontaktet av pårørende

Turen tar vanligvis 10-12 timer. Da kvinnene hadde vært ute i 13 timer, sier Hjellødegård at han begynte å bli bekymret.

- Pårørende ringte hit fordi de ikke fikk kontakt med turgåerne. Det er ikke så rart, i og med at det ikke er mobildekning på baksida av Snøhetta. Vi speidet oppover fjellet, men så ikke folk, påstår Hjellødegård.

Fredag ble kvinnene sporet opp og hentet ned ved hjelp av klatrere. Ved 13-tiden var de fortsatt på tur ned fjellet med klatrerne. Sea king skal bistå når de er lenger ned i terrenget.

- Jeg er lettet over at det gikk bra, sier Hjellødegård.

Sier de ikke ble advart

Ifølge kvinnene selv fikk de aldri noen advarsel om å legge ut på turen over Snøhetta-traversen. De sier de i utgangspunktet hadde planer om å ta traversen fra vesttoppen, men etter råd fra bestyrer Hjellødegård, tok de traversen fra stortoppen i øst for å se an snøforholdene i skarene mellom toppene.

Kvinnene opplever uttalelsene fra Hjellødegård som kjedelige, og sier det han har sagt ikke stemmer.