– De er trent til dette. To og to i drakter er inne hos henne hele tiden. Det er første gang vi har en pasient med ebolavirus på sykehuset, men infeksjonssykepleierne her er vant til å håndtere smittsomme pasienter, sier viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus.

Sykehuset understreket at det ikke er grunn til bekymring for andre pasienter eller pårørende. Kvinnen ligger innlagt på et avsperret avdeling.

– Til tross for omstendighetene er vår medarbeider ved godt mot, sa generalsekretær i Leger Uten Grenser, Anne Cecilie Kaltenborn på en pressekonferanse tirsdag.

Det er ikke kjent hvordan kvinnen har det. På grunn av taushetsplikten ønsker sykehuset ikke å kommentere tilstanden hennes eller noe rundt behandlingen.

Ukomplisert transport

Hjemtransporten av den norske ebolapasienten forløp uten problemer. Flyet fra Sierra Leone var framme på Gardermoen like etter klokken 12 tirsdag ettermiddag.

Etter at det franske ambulanseflyet landet, kjørte flere ambulanser med helsearbeidere i gule smitteverndrakter bort til flyet for å hente kvinnen.

Hun ble lagt i en kuvøse for voksne for å skape en barriere mot smitte. De som tok imot henne hadde dessuten beskyttelsesutstyr, drakter, hetter og briller. Etterpå ble noen av mannskapet igjen for å foreta desinfisering på flyplassen, blant annet av en båre.

Kvinnen ble fraktet i kuvøsen til Ullevål sykehus i en helt vanlig ambulanse, men en som ikke er i daglig drift, fordi det kreves desinfeksjon etterpå.

Mulig smitte da hun skiftet

Kvinnen ble smittet i Sierra Leones nest største by Bo, der hun arbeidet for Leger Uten Grenser. Én teori er at hun ble utsatt for det dødelige viruset mens hun skiftet vernedrakt.

Helsearbeiderne kan bare arbeide i en smitteverndrakt i 45-60 minutter på grunn av varmen, og drakten må derfor tas av og på flere ganger i løpet av en dag.

– Det er et kritisk øyeblikk, særlig når drakten skal av, sier generalsekretær Kaltenborn til NRK.

Hun sier hun ikke kjenner til om kvinnen hadde kontakt med andre etter at hun fikk symptomer på ebolasmitte. Da hun fikk feber og skjønte at hun kunne være smittet, holdt hun seg isolert på rommet sitt.

Får siste medisindose

Nå starter behandlingen. Kvinnen får den siste dosen av medisinen ZMapp som er tilgjengelig i verden. Medisinen befinner seg nå i Canada, skriver Dagens Medisin.

Oslo universitetssykehus har fått tillatelse til å importere ebolamedisiner som ikke er godkjent i Norge for å behandle denne ene pasienten.

– Når det er pasienter som har akutt behov for medisiner, gir vi lov til å importere medisin som ikke er godkjent, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Vet lite om effekten

Det er også andre muligheter. Avigan og TKM-Ebola er tilgjengelige denne uken. Medisinene er utprøvd på få pasienter, og man vet foreløpig lite om effekten.

Samtidig har det europeiske legemiddelverket startet gjennomgang av all tilgjengelig informasjon om legemidler som utvikles for ebolaviruset. Rapporten skal være ferdig i november.

WHO venter flere tilfeller

Verdens helseorganisasjon sier det er uunngåelig at flere tilfeller av ebolasmitte vil dukke opp i Europa, men man er godt forberedt og sykdommen kan kontrolleres

Flere europeiske land, inkludert Frankrike, Storbritannia og Nederland har pasienter til behandling etter at de er blitt smittet i Guinea, Sierra Leone og Liberia.

I Spania blir en sykepleier behandlet for sykdommen. Dette er det første smittetilfellet som er oppdaget i Europa.

EU-kommisjonen har bedt spanske helsemyndigheter om å få klarhet i hvordan det kunne skje.

– Andre medlemsland kan på enkelte områder ta lærdom av dette tilfellet, påpeker Kommisjonens talsmann Frederic Vincent tirsdag. Han understreker at det er lite trolig at viruset vil spre seg i Europa.