– Et godt forslag som krever at regjeringen tvinger kollektivselskapene til å styre i samme retning, mener fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet, Anne Haabeth Rygg.

Det er et enstemmig Storting som går inn for at alle dagens billettsystemer skal samles under ett system, og at man dermed skal kunne bruke buss- og togkort i samtlige fylker.

Men å opprette en nasjonal ordning med tilbud om elektronisk billett for sømløse kollektivreiser over hele landet, er slett ikke gjort i en håndvending. Alle aktørene – både NSB, ekspressbusselskapene og fylkeskommunene, må først bli enige.

– Den politiske viljen til å innføre én billett for hele reisen har vært der i åtte år. Samtidig fortsetter mange fylkers kollektivselskaper å selge vidt forskjellige billettyper og utvikle hver sine billett-apper. Derfor krever vi at regjeringen følger opp vedtaket, sier Anne Haabeth Rygg.

– Fylkenes kollektivselskaper må slutte å kjøre med håndbrekket på i denne prosessen. Vi er fem millioner innbyggere. Da trenger vi ikke 19 ulike kortsystemer og apper for å reise kollektivt. Samarbeid løser mye, sier Rygg.