–Trond skal inn i ledelsen, det er helt klart. Partiet må nå sørge for at det kommer ledere inn som vet hvordan man vinner valg. Partiet skal ikke styres utelukkende av folk fra Oslo. Politikere som representerer områder av landet der verdiene skapes må inn i ledelsen. I Oslo har de ikke vunnet valg på flere tiår. Det er åpenbart at Trond skal inn, sier en sentralt plassert kilde i Arbeiderpartiet til adressa.no

På Aps landsmøte til våren skal en ny ledelsen trommes sammen, og trolig vil en valgkomité starte arbeidet allerede etter landsstyremøtet i september.

For tidlig å lansere navn

Eva Kristin Hansen, leder i Sør-Trøndelag Ap, sier det er for tidlig å lansere kandidater nå. Hun synes det er spennende at Raymond Johansen nå blir partiets byrådsleder i Oslo, og er sikker på at det finnes en rekke kandidater i partiet til å bekle vervene som partisekretær og nestleder.

–Nå skal prosessen få gå sin gang. Jeg regner med at det velges av valgkomite som sørger for at dette arbeidet går riktig for seg, sier Eva Kristin Hansen.

Trond Giske har stor støtte i fagbevegelsen. Både Trond Giske og Hadia Tajik står øverst på LO-toppenes ønskeliste når Ap velger ny ledelse.

– Ap-ledelsen trenger noen som kan industripolitikk. Det kan Trond Giske. Det sa Leif Sande, leder i LO-forbundet Industri Energi til Klassekampen i går.

Oslo-dominansen

I Ap-kretser har det lenge vært et krav om at partiledelsen ikke må bli for Oslo-dominert. Dette taler mot Hadia Tajik som i likhet med Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen regnes som en Oslo-representant. Men når Johansen nå går ut av vervet som partisekretær, taler det til Tadjiks fordel mener mange.

– Man må se på hele kabalen. Når Helga Pedersen trekker seg, må det trolig en kvinne inn der. Hadia Tajik og Anniken Huitfeldt er alternativer, sier leder i El og IT Forbundet, Hans O. Felix til Klassekampen.

Siden Trond Giske er valgt som stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag frem til 2017, vil det imidlertid være vanskelig for han å bli partisekretær. En løsning som tidligere har vært lansert er at landsmøtet i Ap endrer vedtektene slik at det velges to nestledere i Arbeiderpartiet.

Bjørn Engen, leder i Nord-Trøndelag Ap sier til Klassekampen at det ikke er unaturlig at en trønder får plass i ledelsen.

– Jeg vil ikke gå ut med konkrete navn. Men vi har flere damer og ikke minst herrer som kunne egnet seg, sier han til avisen.