Det er ikke ofte man kommer i nærkontakt med Norges største fastlandsrovdyr, og godt er kanskje det. Sjansen er større for at man kommer over brunbjørnens etterlatenskaper. Det ønsker Statens naturoppsyn å utnytte.

- De fleste blir fanget opp

– I år er femte året på rad med landsdekkende innsamling av prøver fra brunbjørn i Norge. Metoden gir en god oversikt over antall bjørner i landet, og resultatene tyder på at de aller fleste individer blir fanget opp, forteller Morten Kjørstad, leder i Rovdata til rovdata.no

Men Kjørstad advarer også. Er du ikke påpasselig kan du bli stående med feil dyrs avføring i hånda.

– Folk flest har naturlig nok lite kunnskap og erfaring med bjørneekskrementer. Det er derfor utarbeidet en informasjonsbrosjyre som skal gjøre det lettere å kjenne igjen bjørnebæsj. Brosjyren inneholder foto og beskrivelser av bjørneekskrementer, og av ekskrementer fra de vanligste forvekslingsartene, forklarer Kjørstad.

- Viktig å få med publikum

Til tross for en viss forvekslingsfare, håper Kjørstad det skogsvandrende norske folket vil slutte opp om prosjektet.

– Publikums deltakelse i overvåkningen av de store rovdyrene er meget viktig og vi håper at enda flere vil samle inn og levere bjørneskitt, slik at oversikten over brunbjørn i Norge blir mest mulig nøyaktig, sier Kjørstad.