Oslo: Dermed blir SVs gruppe to profiler fattigere dersom partiet skulle kare seg over sperregrensen ved valget neste år.

– Når jeg nå ikke stiller til gjenvalg, er det fordi jeg mener at det er viktig at SV får flere kvinner på Stortinget og at vi må dele på stortingsplassene vi har, sier Holmås.

Han ble innvalgt på Stortinget i 2001 og var utviklingsminister i halvannet år fram til regjeringsskiftet i 2013.

– Takknemlig

Holmås var i likhet med Bård Vegar Solhjell utfordrer til partiledervervet da Kristin Halvorsen ga seg i 2012. Partiet sluttet i stedet opp om Audun Lysbakken.

– Det er fantastisk gøy og meningsfullt å ha fått representert SV på Stortinget og i regjering i 16 år. Jeg er takknemlig for den tilliten jeg er blitt vist, og jeg kommer til å fortsette den politiske innsatsen, selv om jeg gir meg på Stortinget, sier han.

Nyslått SV-nestleder Snorre Valen kunngjorde i mai, overraskende for de fleste, at han ikke tar gjenvalg til Stortinget. Trønderen ble først valgt inn i 2009, som 25-åring.

– Jeg skal fortsette å være med og lede SV – fra Trondheim. Demokratiet må gjenreises nedenfra, ikke i TV-dueller, sa han til Adresseavisen.

Den neste SV-profilen som kan forsvinne ut, er Bård Vegar Solhjell. Han trakk seg som nestleder i november, og er formelt i tenkeboksen når det gjelder renominasjon til Stortinget.

Andersen fortsetter

Onsdag ble det klart at Troms-representant Torgeir Knag Fylkesnes og Finnmarks Kirsti Bergstø ønsker å fortsette på Stortinget. Veteranen Karin Andersen fra Hedmark behøver ikke å svare nominasjonskomiteen før i høst, men hun er etter det NTB erfarer også innstilt på gjenvalg.

SV har i øyeblikket sju representanter, men dersom partiet skulle havne under sperregrensen på 4 prosent, vil SV-gruppa kunne krympe til én eller i høyden to eller tre representanter ved valget i 2017.

I Oslo vil partiet høyst sannsynlig uansett sikre seg et mandat, og det samme kan skje med SV-leder Audun Lysbakken som søker gjenvalg fra Hordaland. I Akershus kan et distriktsmandat også synes å være innen rekkevidde for partiet.