Oppdrett. Hai. Redningsvest. Svømming. Båtførerpromille. Sjøloven.

Dette er blant annet på Stortingets agenda tirsdag. Det store sjøslaget står imidlertid om hvorvidt flytevester skal påbys ved lov eller ei, skriver Aftenbladet.

Flytevesten splitter Stortinget

Nasjonalforsamlingen er splittet på midten om påbudet i fritidsbåter under åtte meter som er i fart.

Rett før møtestart fikk Aftenbladet bekreftet at det med én stemmes overvekt er flertall for et lovpåbud for alle uansett alder.

Bør flytevesten tvinges på?

Krangelen om påbudt flytevest seiler opp som en thriller på Stortinget. Ap, Sp, KrF og Redningsselskapet mener regjeringens argumenter ikke holder vann.

Frp og Høyre ønsker vest-påbud for personer under 16 år. Dette får SVs støtte, bekrefter stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Gitt ingen partier fristiller sine representanter, sikrer de tre nevnte partiene 84 stemmer for et slikt påbud.

Ap, KrF, Sp og Venstre ønsker påbud uansett alder. Også disse har 84 representanter samlet.

Knapt flertall for påbud

Dermed blir spørsmålet hva Miljøpartiet de grønne (MDG) gjør. Partiet har én representant

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson brukte mandagskvelden på å fintelle stemmer fra landsstyret. Partiet er nokså splittet i synet på saken, men konkluderte med å gå for et generelt lovpåbud for alle.

- Vi stemmer for forslaget om fullt påbud med en del tvil og motforestillinger. Det er delte meninger i partiet. Vi endte opp med å legge avgjørende vekt på anbefalinger fra arbeidsgruppen (som gikk for et generelt påbud, journ.anm.), Redningsselskapet og politiet. Ikke minst fordi politiet mener det er lettere å håndheve påbudet i motsetning til hva man kunne tro, sier Hansson.

- Rigid inngrep

Han er ikke ukritisk til hva han og partiet nå foretar seg.

- Generelt mener vi at det er ens eget personlige ansvar når man ferdes i naturen på naturens premisser. Sånn sett er dette et unntak, sier Hansson.

- Vi erkjenner at dette er et ganske rigid inngrep i mange båtfolks fredelige tilværelse. Vi erkjenner at det på blanke sommerdager nok kommer til å være svært mange som vil praktisere påbudet etter eget forgodtbefinnende. Samtidig er det stor, faglig enighet om at dette kan redde liv og ha en "oppdragende" effekt, fortsetter stortingsrepresentanten.

- I tillegg er forslaget fra regjeringen om påbud opp til 16 år egentlig enda dårligere, fordi dette er den aldersgruppen som er aller best på å bruke flytevest. De som dør på sjøen, er «menn over 40 år». Derfor bommer forslaget fra regjeringen på den tilsiktede målgruppen, sier Hansson.

SV kritiserer regjeringen

Samtidig varsler Fylkesnes (SV) at de vil støtte KrFs forslag om å senke promillegrensen til sjøs for fritidsbåter til 0,2.

Videre vil SV ta grep for å få ned farten til sjøs:

"Stortinget ber regjeringen i løpet av 2015 fremme tiltak for å redusere ulykker som skyldes båter med for høy hastighet, herunder tiltak som å senke terskelen for maksimal motoreffekt uten båtførerprøven, fartsbegrensninger uten båtførerprøven og ny sertifiseringsordning for førere av båter som kan oppnå større hastigheter", heter det i SV-forslaget.

Fylkesnes sier SV fortsatt er like kritisk til Aps forslag. Regjeringen slipper heller ikke unna.

- Vi er også kritiske til regjeringens oppfølging av det vi ble enige om i forrige runde i juni i fjor. Vi ba blant annet om at regjeringen kom tilbake til Stortinget med en bredere sak om sikkerhet til sjøs som tok opp i seg sikkerhetstiltak om bord, fart, ferdsel om natten og promille. Så kommer de tilbake med et forslag der det er uklart når det kommer noe om fart, som jeg forstår skal ses på i forbindelse med vannscootere. Promille blir helt avvist. Det er ingen tiltak knyttet til natt. Forslaget om innføring av påbud for dem under 16 år, men ikke for andre, er egentlig en ganske dårlig løsning. Vi mener regjeringen ikke har levert etter avtalen, men vi kan likevel støtte påbud for dem under 16 år. For det som ligger på bordet nå, innebærer ikke et påbud med en gang båter er eksempelvis 8,5 meter, sier Fylkesnes.

Regjeringen, Høyre og Frp vil ikke senke promillegrensen for føring av fritidsbåter. Det aksepterer ikke KrF.

- Det nye er at Miljøpartiet de grønne har snudd. Det betyr at det blir innført et generelt påbud, konstaterer han.

Det har også vært bevegelse i Senterpartiet før voteringen. Stortingsgruppen besluttet at de vil stemme mot en lovendring dersom den ikke skal gjelde for alle. Sp slipper nå å gå for sin plan B.

For øvrig:

- Vi har ingen plan B, sier Rasmus Hansson i MDG.

Det er varslet et langt møte i Stortinget tirsdag.