- Ettersom det er de samme enzymene som reagerer på for eksempel grapefruktjuice og viagra, kan kombinasjonen gi en ukontrollerbar virkning. Den kan få potensmiddelet til å virke sterkere, men også føre til hjerteinfarkt, forklarer doktorgradsstipendiat Bent Hellum ved NTNU.

På Medisinteknisk Senter på Øya forsker han sammen med kollega Silje Engdal og medisinstudenterstudent ved forskerlinja, Ane Djuv, på en rekke naturpreparater. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og Kreftforeningen, og ledes av professor Odd Georg Nilsen.

Pasienter kvier seg

- Mange tror at bare fordi et helsekostprodukt er naturlig, så er det ufarlig, og at man kan ta så mye man vil av det. Men mange av disse produktene kan enten forsterke virkningen av et legemiddel, eller forhindre at medisinen virker som den skal, sier Silje Engdal.

På legekontorene finner man ofte skriftlig informasjon om at man bør informere legen om hvilke helsekostpreparater vi spiser.

- Problemet i dag er at når pasienter spør om de kan ta forskjellige urter, så vet ofte ikke legene hva de skal svare, fordi de mangler kunnskap, eller kunnskapen ennå ikke finnes. Eller pasienter tenker at leger er skeptiske til urter generelt og kvier seg for å informere om at de bruker dem, sier Silje Engdal.

- Målet med prosjektet vårt er å få så mye kunnskap at vi kan fungere som en idebank både for leger og folk flest, forklarer Bent Hellum.

Ukontrollerbar effekt

Det er mer komplisert å forske på virkningene av naturpreparater enn effektene av legemidler. Legemidlene har kjent kjemisk struktur, mens naturpreparatene har en mer kompleks sammensetning av forskjellige stoffer.

Det er kjent fra før at johannesurt, som er blitt brukt mot depresjoner, kan være skummel i kombinasjon med legemidler. NTNU-forskerne har nå funnet ut at også urtene ginkgo biluba (blader fra tempeltre, tradisjonelt brukt i folkemedisinen for å bedre blodsirkulasjonen ), salvie (mot overdreven svetting) og natto k2 (mot overgangsplager og benskjørhet), også påvirker legemidler. Men konkret hvordan de påvirkes i menneskekroppen, er ikke undersøkt ennå.

- Vi vet bare at disse naturpreparatene reagerer på de samme enzymene som en del legemidler slik at virkningen av disse endres. Men så lenge endringene er ukontrollerbare er det per definisjon negativt. Man ønsker jo å ha kontroll på legemidlenes virkning på kroppen, forklarer Engdal.