Aps landsmøte går inn for å tilby enkelte narkomane gratis heroin, som en del av behandlingen.

Heroinassistert behandling har vært svært vanskelig internt i Ap, og for meg personlig også, sier stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Eva Kristin Hansen.

- Jeg har kastet mine gamle prinsipper på båten. Jeg har kommet til at det er riktig å prøve ut dette for denne utsatte gruppa, sier hun.

Ninis kamp

For frontene har vært harde i dette spørsmålet. Thorvald Stoltenberg, ledet et utvalg som konkluderte med at Norge må prøve ut dette. Også Stoltenbergs datter, nå avdøde Nini Stoltenberg, var veldig engasjert i dette. Og da Bjarne Håkon Hanssen var helseminister foreslo han å prøve dette ut. Men motstanden ble for sterk i eget parti. Blant annet har tidligere justisminister Knut Storberget vært en aktiv motstander. Og da Jonas Gahr Støre var helseminister valgte han å ikke foreslå slike forsøk.

En seier

Da Jens Stoltenberg besøkte landsmøtet i helga ga han indirekte støtte til sin fars syn, da han sa at det kunne være lurt å tenke nytt rundt dette.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Sør-Trøndelag sier vedtaket vil bety mye for de aller svakeste.

- Det viktigste nå er at vi kan gjøre oss verdifulle erfaringer fra en norsk sammenheng. Dette er en stor seier for de som har jobbet mye med dette, sier Kjerkol.

Aps helsepolitiske talsmann, Torgeir Michalsen, er glad for vedtaket.

– Det ble et mye større flertall enn jeg trodde. Det er jeg glad for. Det viser at saken har modnet. Men vi skal respektere at noen synes dette er en vanskelig sak, og det er heller ikke flertall for dette på Stortinget. Dette er et viktig skritt, en milepæl, i norsk ruspolitikk, sier Michalsen.