Familien til den 13 år gamle jenta som døde nyttårsaften og hennes mor har sendt en skriftlig redegjørelse til Aftenposten onsdag. Familien skriver:

«Hun var opprinnelig en munter og livsglad pike med godt humør , kanskje litt sjenert og ikke supertøff i forhold til ukjente. Hun var imidlertid interessert idet meste, kunnskapsrik, meget flink på skolen, elsket lange, tøffe turer i fjellet sommer som vinter. Hun elsket å være på Beitostølen.

Les hele innlegget her:  - Hun elsket å være på Beitostølen

«Hun begynte på barneskolen i Bærum og hadde det veldig bra i starten. Deltok i håndball og fotball. Men så begynte mobbingen. Det skulle ødelegge livet hennes. Hennes mor (eneforsørger) har fra den tiden gjort alt som har vært mulig for at hun skulle få det bedre. Hun byttet til en annen barneskole da det ikke var noen forståelse å møte på den første skolen. Samtidig flyttet de for å komme nærmere denne nye skolen. Det gikk bra en stund, men så kom mobbingen tilbake og nå også spiseforstyrrelsene. Hun gledet seg derfor til å begynne på ungdomsskolen i nærheten , men der dukket det også problemer som barnets mor følte at hun ikke fikk hjelp med. Barnets mor og hele familien for øvrig har kjempet en kamp for henne hele tiden etterpå.»

Forsvareren til 13-åringens mor: - Siktelsen fremstår som absurd for henne

Har ikke sviktet

«Barnets mor har tallrike ganger vært i kontakt med skolene, fastleger , terapeuter, sykehus og institusjoner uten at disse har maktet å gjøre piken frisk. Det er viktig for oss å påpeke at moren ikke på noe tidspunkt sviktet i omsorgen for barnet. Familien har fått en masse henvendelser og støtteerklæringer for moren fra familie , venner og lokalmiljøet i Lommedalen.

Foreldre har ansvaret for barns oppdragelse, men skoleledelsen har ansvar for et godt skolemiljø for alle elevene. På noen skoler vil kanskje skoleleder si at «vi har ingen mobbeproblemer på vår skole» eller « vi har en mobbefri skole».  Hvis man spør enkeltelevene vil man kanskje få helt andre svar !

De som helt sikkert ikke har ansvaret for 13-åringens død, er de som nå blir anklaget.

Det er også tillatt for foreldre å bry seg selv om ens egne barn ikke mobbes.

Skal man ta lærdom fra noe av denne tragiske hendelsen må det være at vi i fellesskap tar avstand fra all form for mobbing, også den delen som har oppstått i sosiale media i kjølevannet av pikens død».

rdføreren i Bærum ønsker ikke å kommentere redegjørelsen fra familien nærmere.

- Vi kondolerer og føler med familien. Utover varme tanker og medfølelse kan vi ikke kommentere dette, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog.

En håpløs kamp

«Vår pike på 13 år døde uventet da hjertet stoppet. Vi kan ikke få henne tilbake. Moren hadde som beskrevet kjempet en håpløs kamp mot det organiserte samfunnet i mange år uten å få nødvendig hjelp. Når barnet så dør er det organiserte samfunnet lynraskt til stede. Moren som er i dyp sorg etter at hun mistet sitt eneste barn behandles inhumant og blir arrestert.

Familien ber om at pressen respekterer familiens ønske om å få sørge i fred i denne vanskelige tiden. Vi ber media om å vise forsiktighet med å publisere ubekreftede påstander som gir et feilaktig bilde av situasjonen. Dette er svært belastende for oss».

Døde på familiehytta

Moren og datteren var alene på hytta på Valdres nyttårsaften. 13-åringens besteforeldre har fortalt at de hadde kontakt med jenta ved flere anledninger på årets siste dag.

- Det var helt vanlig samvær. Hun hadde telefonsamtaler og sendte tekstmeldinger til besteforeldrene både nyttårsaften og dagen før, sa advokat Aasmund Olav Sandland til Aftenposten tirsdag.

Om kvelden nyttårsaften ringte moren 113, og en luftambulanse ble sendt til hytta i all hast. Jenta ble funnet i hytta. Hun var død. Obduksjonsrapporten viser at hun døde av sult. Moren lot seg frivillig legge inn på psykiatrisk sykehus, men ble skrevet ut mandag. Umiddelbart etter at hun kom ut, ble hun pågrepet av politiet, og er siktet for grov omsorgssvikt og for å ha unnlatt å hjelpe datteren.

Advokat Sandland hadde tirsdag kveld et fire timer langt møte med moren på Sykehuset Innlandet avdeling Presteseter, sør for Gjøvik.

- Hun er meget sterkt preget av å ha mistet det kjæreste hun har. At hun i tillegg er siktet, gjør situasjonen absurd. Det fremstår som totalt uforståelig, sa Sandland til Aftenposten sent tirsdag kveld.