Fra åpningen av KrFs landsmøte i Trondheim kom det ingen konkrete krav til regjeringens holdning til kvoteflyktninger fra Syria.

KrF-ledelsen har vært opptatt av å ikke la seg binde til masta, men i løpet av landsmøtet vil det trolig komme konkrete krav fra landsmøtets delegater om å åpne for flere kvoteflyktninger og om å konkretisere et antall Norge skal ta imot slik en rekke andre partier har vedtatt på sine landsmøter denne våren.

Det foreligger forslag i landsmøtet om en resolusjon som åpner for at Norge skal ta imot 10 000 syriske flyktninger de neste to årene, slik Ap, SV og Venstre også har vedtatt.

Større innsats

Dagrun Eriksen er imidlertid klar for at det trengs større innsats, uten at hun tallfester KrFs krav i sin åpningstale til landsmøtet.

–Verden har de siste årene opplevd de største flyktningstrømmene siden andre verdenskrig. Det er fire humanitære kriser på høyeste nivå – det høyeste på FNs skala. Det er i Syria, Irak, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Dette kan vi ikke akseptere. I fjor høst foreslo KrF å doble antall kvoteflyktninger for 2015, for å ta imot flere fra Syria. Vi fikk gjennomslag for 500 flere. For sakens skyld er vi glade for at flere partier følger etter, og nå trengs det enda større innsats.

For seint

Dagrun Eriksen, som vikarierer for partileder Knut Arild Hareide på landsmøtet, tok også opp situasjonen for båtflyktningene i Middelhavet.

–I vår har KrF fastholdt at å sende en norsk båt til Middelhavet først i august, er altfor seint. Kontroll ved EUs og Schengens ytre grense er ikke nok, det trengs søk og redningsoperasjoner nærmere Afrikas kyster. Stadig flere innser det – og ytterligere tiltak skal drøftes. I de forhandlingene skal vi kjempe for en større innsats, sa Eriksen.

Se sammenhengene

I tillegg til å etterlyse større innsats for syriske flyktninger til Norge, mener Dagrun Eriksen at årsakene til flyktningstrømmene må stanses.

–Det er en bred oppslutning om å øke den humanitære bistanden til Syria, Irak og nærområdene som tar imot millioner av flyktninger. Stadig flere ser nå de grunnleggende sammenhengene, og vi må fjerne årsakene til flyktningstrømmene. Da må vi satse mer på fred, forsoning og utviklingshjelp som fjerner den ekstreme fattigdommen som tvinger folk på flukt, sa Dagrun Eriksen.

I første rekke

Dagrun Eriksen sa at KrF har vist før at partiet står i første rekke for internasjonal solidaritet og at partiet fortsatt skal gjøre det. Uten å nevne et antall syriske kvoteflyktninger Norge skal åpne for, signaliserer den fungerende lederen i KrF at partiet akter å fortsette sin linje i asylpolitikken, og legge press på regjeringen og Frp om å ta imot langt flere enn vi gjør i dag.

Kamp for søndagen

KrFs fungerende leder rettet også en advarende pekefinger til regjeringens planer om å åpne for søndagsåpne butikker. Hun slår fast at dette er en sak KrF ikke akter å forhandle om.

–Forkjemperne for søndagshandel sier at å være mot er gammeldags, at vi må følge med i tiden og innse av søndagen ikke lenger er en spesiell dag. Men å ta vare på det som er godt og verdifullt for oss mennesker, verdifullt for oss som samfunn og fellesskap, det er ikke gammeldags. Det er fremtidsrettet. Vi må få stoppet regjeringens forslag om søndagsåpne butikker, og vi har storparten av det norske folk med oss, sa Dagrun Eriksen til landsmøtet i KrF og høstet applaus.