Bare hver femte mor mener barnehage er den beste for formen for tilsyn for ettåringer.

På bare åtte år har barnehagebruken endret seg drastisk. Høsten 2010 gikk 76 prosent av barna i fulltidsbarnehage, mot 29 prosent våren 2002, ifølge en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå.

-  Det som slår meg mest, er hvor fort holdningene til barnehage er endret. Det er mye større oppslutning om heltidsbarnehage. Det har nok å gjøre med at flere går i barnehage, og at det er en større politisk enighet om at barnehage er bra, sier SSB-forsker Ragni Hege Kitterød.

Mødrene tviler

Særlig blant små barn er endringene tydelige: Bare 3 prosent av ettåringene hadde fulltidsplass i barnehage i 2002. Åtte år senere er tallet 54 prosent.

Samtidig viser svarene at mange mødre tviler når det gjelder de minste barna. Bare 18 prosent mener barnehage er den beste formen for barnetilsyn for ettåringer.

At foreldre sender småbarn i barnehagen til tross for denne skepsisen, kan ha flere årsaker, ifølge professor i utviklingspsykologi Lars Smith.

- Sosialt press

-  En åpenbar grunn er økonomi. Videre er det nok en del foreldre som innser at barna får liten kontakt med andre barn, nå som søskenflokkene blir mindre og de fleste andre er i barnehage, sier Smith.

Han tror mange foreldre også opplever et visst sosialt press om å sende ettåringer i barnehage.

Tone Strømøy ved Institutt for førskolelærerutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus tror skepsisen blant annet skyldes at kvaliteten i barnehagen ikke alltid er like god.

-  For de minste barna er det viktig at det er små grupper med noen få, faste voksne å forholde seg til. Og det er viktig at det er nok fagpersoner i barnehagen.

-  Dette har sklidd helt ut i Norge fordi vi har bygget barnehager fortere enn vi har klart å rekruttere førskolelærere, sier Strømøy.

Sammenheng med inntekt

Rapporten viser også at lavinntektsfamilier og familier med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn i langt større grad enn tidligere sender barna i barnehage.

Mens 31 prosent av barn i familier under OECDs fattigdomsgrense hadde barnehage som viktigste tilsynsordning i 2002, gjaldt det 78 prosent i 2010.

Tilsvarende har 80 prosent av familier med ikke-vestlig bakgrunn barn i barnehage i 2010, sammenlignet med 31 prosent i 2002.

-  Det har vært en sterk satsing på barnehage til disse gruppene. Vi ser også at maksimalprisreformen gjør at foreldre jevnt over har lavere utgifter til barnetilsyn enn tidligere, sier Kitterød i SSB.