Men SVs Snorre Valen kaller Sandviks forsøk på nyorientering for «skamløst».

Det var i Adresseavisen at fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, gikk ut og krevde en nyorientering i asylpolitikken for Ap. Den konkrete bakgrunnen for kravet var avtalen KrF og Venstre fikk for asylbarna. Men Sandvik vektla også at Høyesterett i januar konkluderte med at barns beste skal veie særdeles tungt: «Ved avveiningen mot andre interesser (herunder utlendingspolitiske overveielser) skal hensynet til barnets beste ha stor vekt - det er ikke bare ett av flere momenter i en helhetsvurdering: Barnets interesser skal danne utgangspunktet, løftes spesielt frem og stå i forgrunnen», het det i dommen der en kenyansk mor og datter likevel fikk bli i Norge.

Sandvik oppfordret den nye partiledelsen, Jonas Gahr Støre, Trond Giske og Hadia Tajik om å ta tak i dette, og få en ny politikk på feltet.

Fylkesleder i Troms, Cecilie Terese Myrseth, er tydelig på at hun støtter Tore Sandvik.

– Vi er på linje i dette spørsmålet. Vi hadde en debatt for to år siden, og jeg regner med at vi får en debatt nå også. Jeg tror det er et stort engasjement i landsmøtet for denne saken. Selv om det nå foreligger en avtale mellom de fire partiene, vil det være naturlig at dette blir tema også hos oss, sier Myrseth.

Må få ny politikk

Fylkesleder i Hordaland, Hans-Erik Ringkjøb, sier at også de er på linje med Sandvik, men overlater til fylkestingskandidat, Rasmus Laupsa Rasmussen, å uttale seg.

– Hordaland er helt enig med Sandvik. Hordaland har lenge arbeidet for en endring av politikken på dette feltet. Barns beste må vektlegges på en helt annen måte enn slik det har vært. Samtidig har vi vedatt å ta imot 5000 syriske flyktninger og 3000 kvoteflyktninger.

– Er dette noe du tror dere kan lykkes med å få flertall for?

– Ja. Vi har merket en endring også internt i partiet. Nå får disse forslagene enstemmig oppslutning hos oss, det gjorde de ikke før.

– Er ikke dette ganske radikale forslag?

– Nei, slett ikke. 50 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Norge må også bidra.

– Dermed blir det et nytt asylopprør i Ap på dette landsmøtet?

– En ny politikk på dette feltet tvinger seg frem. Vi kan ikke være bekjent av den politikken vi har hatt. Nå må vi få tydelige vedtak som får en reell praktisk betydning, sier Rasmussen.

Stortingsrepresentant Else-May Botten fra nabofylket Møre og Romsdal er derimot ikke enig med opprørerne.

– Vedtakene vi gjorde for to år siden i forbindelse med stortingsmeldingen «Barn på flukt» står seg godt i dag også, det er ikke behov for noen større grep nå. Det som er viktig nå, er å få avsatt den sittende regjeringen slik at vi kan utføre vår politikk, sier Botten.

Ap - imponerende skamløse

Etter saken i Adresseavisen og adressa.no, gikk debatten høyt på sosiale medier. På Tore O. Sandviks egen Facebook-side fikk han bare støtte. Men på Twitter ble det iskaldt mellom de tidligere regjeringsvennene, SV og Ap. SVs Snorre Valen ga følgende tydelige melding til Sandvik: «Levér, ikke prat».

Sandvik repliserte: «SV satt i samme regjering som Ap. Hva leverte dere?» Og Valen svarer: «For en sirkellogikk. Hver eneste positive endring kom som følge av press fra SV, sivilsamfunn og fra V og KrF».

Sandvik svarer da: «SV i regjering må ta ansvar for vedtatt politikk. Vanskelig å opponere i Ap når SV konfirmerer politikken» - og da blir Valen ilsk: «Dere skal ha det, Ap, dere er imponerende skamløse. SV hindret din (Tore O. Sandviks, red. anm) kamp for asylbarna? Alvorlig? Takk for i dag».

Fylkesleder i Troms, Cecilie Terese Myrseth, er klar for en kursendring i Aps asylpolitikk.
Snorre Valen synes Aps Tore O. Sandvik er skamløs når han fronter en mer liberal asylpolitikk. Foto: foto Kristin Svorte
Ap i Hordaland og fylkesleder Hans-Erik Ringkjøb har en rekke forslag på asylområdet, som de nå håper å få vedtatt.