Samtidig mener Politidirektoratet (POD) det nå bør åpnes for at norske kommuner i politivedtektene skal kunne forby overnatting ute på offentlige steder, skriver aftenposten.no.

Det kommer frem i Politidirektoratets høringsuttalelse om Regjeringens forslag om å innføre meldeplikt for tiggere i Norge:

«Dette gjelder ikke minst hvor en gruppe personer etablerer seg på mer eller mindre «permanent» basis. Slike leirer utgjør et ordensmessig problem, men bidrar også til forsøpling og tilgrising av området da de aktuelle områder ikke er beregnet som overnattingssted og således ikke har nødvendige sanitære fasiliteter», heter det uttalelsen der de går inn for tiggerforbud.

Politi mot regjering

Regjeringen vil innføre en meldeplikt som gjør at politiet kan fastsette når og hvor sted tigging kan finne sted. Det vil også medføre at politiet registrerer de personer som er gjenstand for meldeplikten.

Justisminister Grete Faremo (Ap) mener det ikke er grunnlag for å innføre forbud, men har nå alle de største politidistriktene i Norge og Politidirektoratet mot seg.

Fredag skrev Aftenposten at politimestrene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger alle er motstandere av forslaget om meldeplikt, og isteden mener at det bør innføres et tiggerforbud.

- Vi ønsker primært et tiggeforbud blant annet fordi vi erfaringsmessig ser at det i kjølvannet av tigging følger med vinningskriminalitet og ordensproblemer, sa Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo til Aftenposten fredag.

Generelt forbud

Nå anbefaler også politiets øverste ledelse i Norge at Regjeringen dropper forslaget og isteden innfører et generelt forbud:

«Politidirektoratet er primært av den oppfatning at et forbud mot tigging bør gjennomføres, særlig på bakgrunn av de erfaringer som er gjort i Oslo politidistrikt, med ikke ubetydelige ordensproblemer, utrygghet blant befolkningen og utbredt vinningskriminalitet».

De mener et alternativ kan være at det gis hjemmel i politiloven for at kommunene kan ta inn i sine politivedtekter er forbud.

- Lite effektivt

I sin egen høringsuttalelse skriver Oslo politidistrikt, ved visepolitimester Sveinung Sponheim, at de mener en meldeplikt vil være så ressurskrevende at det merkbart vil gå ut over andre og antatt viktigere politioppgaver.

De kaller forslaget «lite effektivt»:

«Vi stiller også spørsmål ved hensiktsmessigheten av å bruke politiets ressurser på utfordringer som etter vårt syn hovedsakelig er av utlendingspolitisk og sosialpolitisk karakter», skriver Sponheim på veiene av Oslo politidistrikt.