HAUGESUND: Senterpartiets landsmøte åpner i dag i Haugesund, og delegasjonen fra Nord-Trøndelag tar mål av seg til å prege landsmøtet med krav om en massiv satsing på investeringsstøtte i landbruket.

Fylkesleder Tomas Hallem leder en delegasjon på 24 fra Nord-Trøndelag, og har tro på å få gjennom et forslag som innebærer en massiv økning i investeringene i norsk kjøttproduksjon.

500 millioner i året

– Dersom norsk landbruk skal kunne bidra til å produsere nok mat til at vi kan forsyne nasjonen med råvarer trengs det en kraftig økning i investeringene. Bare i Nord-Trøndelag er det behov for årlige investeringer i landbruket på 500 millioner kroner hvert år de neste 20 årene. Det meste av disse investeringene er private, men det trengs en statlig støtteordning utover de årlige jordbruksoppgjørene. Den viktigste saken på dette landsmøtet er å få gjennom kravet om 10 milliarder over de neste 20 årene til en slik statlig støtteordning, sier Hallem.

I Nord-Trøndelag mener Senterpartiet at kjøttproduksjonen må økes med halvannet prosent hvert år de neste 20 årene. Investeringene vil, ifølge Tomas Hallem, gi enorme ringvirkninger over hele fylket.

–Det er betydelige summer vi snakker om, men det vil også gi enorme ringvirkninger på næringslivet og skape stor vekst i distriktene. Økte investeringer gir økt byggeaktivitet, skape økt aktivitet i foredlingsindustrien og ringvirkninger for distriktene. Dette vil være en viktig del av verdiskapningen i Nord-Trøndelag de neste 20 årene, sier Hallem.

Starten på regjeringsskiftet

Hallem er sikker på at kravet om økte investeringer i landbruket vil være med på å danne grunnlaget for partiets langsiktige mål om regjeringsskifte etter valget i 2017.

–En slik investeringsstøtte er starten på det grønne skiftet i Norge, og nødvendig for å gjøre oss i stand til å produsere nok mat for vår egen befolkning. Det vil kunne skape vekst over hele landet, og dermed være med på sørge for å demme opp for den massive sentraliseringen som dagens regjering arbeider for, sier Hallem.

Krever folkeavstemning

Foruten krav om milliarder til norske bønder over statsbudsjettet vil regjeringens varslede kommunereform stå sentralt på landsmøtet i Haugesund denne helga. I dag legger regjeringen frem oppgavemeldingen som redegjør for hvilke oppgaver som kommunene i fremtiden skal ha ansvaret for. Etter det Adresseavisen forstår vil blant annet kommunene få flere oppgaver innenfor tannhelsetjeneste, rehabilitering og forsøksordningen rundt distriktspsykiatri – oppgaver som i dag ligger på fylkes- og statlig nivå.

Senterpartiet har lenge vært skeptiske til regjeringens varslede kommunereform, og vil på landsmøte ti Haugesund trolig vedta at det skal gjennomføres bindende folkeavstemninger i kommuner som skal slå seg sammen. Det samme vedtaket fattet for øvrig SV på sitt landsmøte forrige helg.

Tomas Hallem, leder i Nord-Trøndelag Senterparti, mener det er viktig for Sp å kjempe mot sentraliseringen som regjeringen legger opp til – også gjennom kommunereformen.

–Vi får se hva regjeringen legger frem rundt oppgavemeldingen, men ryktene så langt tilsier at det ikke er så veldig mye nytt de kommer med. Regjeringen har som prosjekt å sentralisere veldig mye rundt de store byene, og det er et prosjekt som strider veldig mye med det Senterpartiet står for. Dette landsmøtet vil danne utgangspunktet for vårt prosjekt om et skifte i 2017, og det vil ikke mangle på politiske saker som er gode kampsaker for oss, sier Hallem.