Uttalelsen som slår fast at også KrF vil åpne for en kraftig økning i mottaket av flyktninger fra Syria ble enstemmig vedtatt på landsmøtet i KrF.

Forut før landsmøtet sa partileder Knut Arild Hareide at han var skeptisk til at landsmøtet vedtok et konkret antall flyktninger, slik både Ap, SV, Venstre og Senterpartiet har gjort på sine landsmøter. Men partiet fulgte ikke rådet fra Hareide. Sent fredag kveld fattet landsmøtet vedtak om at også KrF tallfester antallet til 10 000 flyktninger.

Sentralstyrerepresentant Karl Johan Halleråker sa at han ikke frykter at kravet fra KrF og en rekke andre partier vil felle regjeringen.

– Dersom denne regjeringen har en statsminister som vil stille kabinettsspørsmål for ikke å hjelpe de mest trengende, ja da får hun gjøre det, sa Halleraker.

Bundet mandat

Statsminister Erna Solberg har sagt at hun inviterer Stortinget til å forsøke å komme til en avtale om flyktningspørsmålet fra Syria. Nå tvinger landsmøtet i KrF partiledelsen å komme til disse forhandlingene med bundet mandat om 10 000 kvoteflyktninger. Sammen med de andre partiene er det et stort flertall i Stortinget for dette kravet.

Det gjenstår fortsatt å se om vedtaket om 10 000 tolkes som et utgangspunkt for forhandlinger av KrF-ledelsen, eller om dette tolkes som et absolutt krav. Tidligere har Ap-leder Jonas Gahr Støre moderert seg etter sin landsmøtetale, og antydet at 10 000 må sees på som et utgangspunkt for forhandlingene som nå skal finne sted.

Forrige helg vedtok Frp at de ikke vil være med på å øke antallet kvoteflyktninger utover det nivået som regjeringspartiene og samarbeidspartiene KrF og Venstre skrev under på i sin samarbeidsavtale etter stortingsvalget. Det er ikke spesielt vanskelig å se for seg at kravet om 10 000 flyktninger fra både KrF og Venstre vil være en utfordring for regjeringsprosjektet og for Erna Solberg i ukene som kommer.

Går lengre enn ledelsen ville

I uttalelsen med tittelen «KrF vil ha nasjonal dugnad for syriske flyktninger» heter det at ekstreme situasjoner krever ekstraordinær innsats og at Norge må bidra sterkere.

Tidligere på dagen, under åpningen av KrFs landsmøte i Trondheim, ville ikke fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen, stadfeste kravet om 10 000 i sin tale. Aps leder Jonas Gahr Støre og Venstre-leder Trine Skei Grande gjorde begge det i sine landsmøtetaler. Men det har ligget i kortene i hele dag at stemningen i landsmøtesalen gikk i retning av å gå lengre i kravet om å tallfeste antall flyktninger, selv om Knut Arild Hareide har forsøkt å forhindre dette.

I uttalelsen heter det: «Menneskeverd er sentral i vår politikk, og KrF mener det er grunnleggende prinsipp at Norge skal stille opp for mennesker på flukt. I den ekstraordinære situasjonen som nå utspiller seg i Syria er det behov for ekstraordinære tiltak. Norge har tidligere satt i verk dugnader for mennesker på flukt. Dette ble gjort både i 1992 da 13 000 bosniere fikk midlertidig beskyttelse på kollektivt grunnlag, og i 1999 da 8000 Kosovo-flyktninger fikk kollektivt midlertidig opphold».

Det er tidligere antydet at mottak av 10 000 kvoteflyktninger vil koste Norge 10 milliarder kroner de neste fem årene. I uttalelsen fra KrF heter det imidlertid at det samlede norske bidraget overfor Syria tilsvarer prisen av et gjennomsnittlig veikryss på E18, eller en fjerdedel av kostnadene for Hardangerbrua.