I mars i år snakket en mann med en 13 år gammel jente i Sør-Florida, USA, på Facebook.

Mannen, som er tidlig i 30-årene, ville overtale jenta til å møte ham dagen etter. Det utløste et varsel hos Facebook, som leste samtalen og kontaktet politiet, skriver Reuters.

Arresterte mannen

Historien endte godt. Politiet slo til og mannen fikk aldri møtt den unge jenta. Men i kjølvannet av dette dukker det opp et viktig spørsmål: Er folk flest klar over at Facebook overvåker hva du skriver?

Facebook har programvare som varsler selskapet dersom et sett med forhåndsdefinerte ord brukes i en samtale. Disse ordene er blant annet hentet fra analyser av samtalelogger der pedofile har vært i kontakt med mindreårige. Dersom de ser et mønster der en person forsøker å kontakte eller bruker seksuelt ladde ord overfor mange brukere, vil en ansatt ser på samtalen og avgjøre om det er nødvendig å kontakte politiet.

Det skriver aftenposten.no.

Overvåker også i Norge

- Vi har aldri ønsket å lage et system der ansatte ser på privat kommunikasjon. Derfor bruker vi teknologi som sjeldent tar feil når den flagger en bruker, sier Facebooks sikkerhetssjef, Joe Sullivan, til Reuters.

Frida Löwengren i det svenske PR-byrået Northern Link PR, som også fungerer som Facebooks talsperson i norden, utdyper dette overfor Aftenposten.no:

- Dette verktøyet dekker hele Facebook-plattformen, og er ikke begrenset til spesifikke land, skriver Løwengren i en e-post.

Datatilsynet: - Ikke lov i Norge

- Dette er jeg ikke kjent med, sier Ove Skåra, informasjondirektør i Datatilsynet. Etter at Aftenposten.no har beskrevet saken for ham, er han klinkende klar i sin konklusjon:

- I forhold til norsk lovgivning vil de ikke ha lov til å gjøre det, sier Skåra.

Han trekker frem at dette har vært gjort tidligere på nettjenester som er beregnet på unge brukere.

- En ting er når man klart å tydelig sier i vilkårene at man vil overvåke innholdet og kanskje varsle politiet, når det er snakk om tjenester som er beregnet på barn og unge. Men hvis du og jeg kommuniserer privat på nettsteder som Facebook, blir det som om en Internettleverandør skulle lest innholdet i en e-postutveksling, sier Skåra, som peker på hvor viktig det er å lese brukervilkårene på nettsteder som Facebook.

- Ikke akseptert i Norge

- Det har vært stor oppmerksomhet om politi og forsvarsmyndigheter skal få tilgang til dette, og da sier det seg selv at vi aldri ville akseptert dette i Norge. Det er ikke meningen at en kommersiell aktør skal ta på seg overvåking av slike data, sier Skåra, som forteller at Datatilsynet vil følge opp dette overfor Facebook.

- Det er helt åpenbart at det er et punkt som er viktig å følge opp, sier han.

Løwengren i Facebook skriver at hun ikke kan gi ytterligere detaljer om systemet. Hun hevder at selskapet har strenge rutiner rundt bruken av det.

- Verktøyet er laget for de sjeldne tilfellene der voksne forsøker å bruke nettsiden til å komme i kontakt med barn. Bare en brøkdel av personene på Facebook har hatt behov for å bruke våre rapporteringsverktøy, og slike tilfeller er svært sjeldne. Men vi har en aggresiv tilnærming for å holde våre brukere trygge, skriver Løwengren.