Verdens helseorganisasjon (WHO) publiserte mandag nye funnsom trolig vil blåse liv i debatten om hvor mye kjøtt vi bør spise.

– Risikoen for å utvikle tykktarmskreft øker i takt med mengden kjøttprodukter og rødt kjøtt som konsumeres, opplyser Kurt Straif ved International Agency for Research on Cancer (IARC).

En gruppe på 22 eksperter fra 10 forskjellige land gjennomførte IARCS undersøkelse, og kom fram til resultatene basert på nøye gjennomgåelse av den eksisterende vitenskapelige litteraturen på emnet.

Like farlig som tobakk

IARC, som er en del av WHO, plasserte kjøttprodukter som pølser og skinke på listen over produkter som har «tilfredsstillende bevis» på tilknytning til kreft. På den samme listen står blant annet tobakk, asbest og gasser fra diesel.

I rapporten sto det også at daglig inntak av mer enn 50 gram behandlet kjøtt øker kreftrisikoen for tarmkreft med 18 prosent.

Kjøttprodukter klassifiseres som behandlet når de har blitt forandret gjennom salting, lagring, tørking og røyking eller andre prosesser som skal fremme smak eller forbedre lagringstiden til produktet. Behandlede kjøttprodukter består som oftest av svin eller storfekjøtt, men kan også inneholde andre typer rødt kjøtt som fjærkre, innvoller og blod.

Trolig kreftfremkallende

Rødt kjøtt, som organisasjonen kategoriserer som biff, lam og svin, er klassifisert som «sannsynlig at er kreftfremkallende». Den lavere klassifiseringen enn behandlede kjøttprodukter skyldes «begrenset bevis» på at rødt kjøtt er kreftfremkallende.

Rødt kjøtt er plassert i samme gruppe som stoffet glyfosat, som er den aktive substansen i plantevernmiddelet Rounduo, som blant annet brukes til å fjerne ugress.

IARCs forskning støtter Helsedirektoratets retningslinjer for kjøtt som anbefaler nordmenn å begrense mengden bearbeidet og rødt kjøtt.

Pågående debatt

Verdens helseorganisasjon og en rekke forskere har de siste årene publisert forskning som knytter kjøtt til kreft. I 2006 viste en studie gjennomført av IARC at de som spiser pølser framfor rent kjøtt, har 50 prosent økt risiko for å utvikle kreft. Den samme undersøkelsen viste også at den som spiser 100 gram kjøtt om dagen, tredobler risikoen for å få magekreft. I 2010 viste norsk forskning at stekt og grillet mat kan gi høyere kreftrisiko enn det man har trodd, og i 2012 kom en svensk undersøkelse som viste at bearbeidede kjøttprodukter som pølse, bacon eller leverpostei øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.