- Jeg opplevde ofte en viss holdning der jeg merket at det var «du igjen» og «kan ikke du slutte med dette», sier Tonje.

I går fortalte Aftenposten om hvordan hun har klart å komme seg vekk fra et liv dominert av selvskading og alvorlig spiseforstyrrelse.

Tonje har arr over nesten hele kroppen etter utallige turer på legevakten. Noen av gangene ble hun sydd uten bedøvelse.

En gang måtte hun tåle over 50 sting uten noen form for smertestillende, forteller hun.

Følte skam

Hun forteller også at hun opplevde at leger slurvet med syingen, noe som gjør at hun i dag har noen arr som synes langt bedre enn andre.

- Jeg husker følelsen av å skamme meg da de sydde. Det skal en pasient få slippe, sier Tonje.

- Jeg fikk aldri høre at bedøvelse var noe jeg ikke kunne få. Men jeg ble spurt om jeg trengte det, og de har også sagt at arret blir finere hvis man ikke tar det, legger hun til.

Det er litt over fem år siden Tonje skadet seg selv sist, og hun husker ikke helt ved hvilken legevakt hun ble sydd uten bedøvelse, skriver aftenposten.no.

Velger å sy seg selv

Tonjes erfaring er ikke et sjeldent unntak, skal vi tro forskere på området.

Sosiolog Carina Fjelldal-Soelberg har i en fersk doktorgradsavhandling dybdeintervjuet tolv jenter mellom 18 og 30 år som skader seg selv eller som har gjort det tidligere.

Flere av jentene har fortalt henne rystende historier om det de opplever som stigmatiserende og dårlige møter med helsevesenet.

- Noen fortalte om å bli sydd uten bedøvelse eller å måtte stå lengst bak i køen fordi de har påført seg selv skadene. Mange føler at de møter liten forståelse i helsevesenet, og ønsker veldig å endre på det, sier hun.

Hun forteller også at flere velger å sy seg selv fremfor å oppsøke legevakten.

- Det viser hvor skambelagt dette er, sier Fjelldal-Soelberg.

- Skjer over hele landet

Også Bente Sommerfeldt, psykolog ved Oslo universitetssykehus med selvskading og spiseforstyrrelser som spesialfelt, møter pasienter som forteller om at de er blitt sydd uten lokalbedøvelse.

Hun sier at det skjer på legevakter flere steder i landet.

- I stedet for å bli møtt med empatisk undring og refleksjon kan pasienter bli møtt av de profesjonelles utagering, som kjeft, avvisning, moralisering og sying uten lokalbedøvelse. Noen pasienter får høre at de «liker jo smerte», sier hun.

- Det høres forferdelig ut?

- Det forekommer fortsatt i dag, sier hun.

Sommerfeldt forteller at det er viktig at selvskadere får bedøvelse selv om de skulle hevde at de ikke trenger det. Selvskadere har behov for å bli møtt med omsorg, respekt og empatisk undring – ikke mer smerte – når de tar kontakt med helsevesenet, opplyser hun.

- De fleste formidler at de trenger noen som tar dem på alvor, ser dem og er interessert, sier Sommerfeldt.

Krasse kommentarer

Problemet er også blitt tatt opp på debattplass i Aftenposten. Før sommeren skrev Lena-Maria Haugerud, daglig leder i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord, at av dem hun møter, har opplevd det samme.

«Har du gjort disse skadene selv, må du tåle å bli sydd uten bedøvelse» og «Hvorfor skal jeg sette bedøvelse på deg når du likevel vil komme tilbake senere med nye kutt?», var blant kommentarene Haugeruds ungdommer skal ha fått høre.

- Det skal ikke skje

Legevakten i Oslo kjenner seg ikke igjen i historiene. Martine Enger, overlege ved Oslo skadelegevakt, forteller at det er fast rutine hos dem at alle selvskadere får bedøvelse hvis de skal sys.

- Jeg synes det er veldig overraskende og trist å høre om dette. Dette er i hvert fall ikke noe som skal skje hos oss. Det er vanskelig å utelukke at det kan ha skjedd feil som ikke er blitt fanget opp, men det er noe som ikke skal skje, sier hun.

Rundspørring blant legevaktene

Fagbladet Sykepleien tok opp temaet i april og gjorde en rundspørring blant fem store legevakter i Norge.

Stavanger svarte at alle som får mer enn ett sting, blir tilbudt bedøvelse. Legevakten ved Akershus universitetssykehus svarte at de følger samme rutine som for andre sårpasienter, noe som betyr at de ikke nødvendigvis gir bedøvelse hvis pasientene ikke ønsker det selv.

Legevakten i Drammen svarte at alle selvkadere får bedøvelse. I Bergen var svaret alle skal få tilbud, men at de mest ekstreme selvskaderne av og til nekter.

Oslo svarte ja, med forbehold om at «det er en maksdose for hvor mye bedøvelse man kan gi».