Skeptisk: Aps Eva Kristin Hansen er svært skeptisk til at Norge skal bidra militært i kampen mot IS. Foto: Rune Petter Ness

Utenriksminister Børge Brende åpnet tidligere i dag muligheten for at Norge kan delta militært i kampen mot terrororganisasjonen IS. Brende er i Paris for å delta på en internasjonal konferanse om situasjonen i Irak.

Tidligere har Brende kun snakket om Norges humanitære bistand, men sendte i dag nye signaler om at Norge nå kan bidra militært. Norges bidrag kan dreie seg om militær kapasitetsbygging for å bekjempe Den islamske staten, IS.

Humanitær hjelp

SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell, er enig i at verdenssamfunnet må være med på å bekjempe ekstreme grupper som IS, men er svært skeptisk til om det er norske soldater som skal gjøre den jobben.

–Vi er nødt til å stille opp i kampen mot IS, men diskusjonen må gå rundt om hvordan vi mest effektivt bekjemper slike grupperinger og hva Norge skal prioritere i den kampen. SV er svært skeptisk til signalene om militær innsats i Irak. Vi tror ikke en ny militær aksjon i Irak er riktig medisin, sier Solhjell.

Flere til Norge

Han mener Norge heller må bidra til en tung humanitær satsing i Syria og Irak, og at regjeringen må åpne for å ta imot langt flere flyktninger fra området enn vi gjør vi dag.

–Vi opplever en global flyktningkrise som i min levetid aldri har vært større enn nå. For oss er det lett å ta imot flere av dem som nå flykter fra IS. Det virker som om det er Frp i regjeringen som setter bremsene på for å holde grensene våre stengt. Norge kan også stable opp humanitære bidrag til regionen på nokså kort varsel. Det bør bli vårt svar, sier Solhjell.

Må tenke oss om

Også Aps Eva Kristin Hansen er svært skeptisk til signalene fra Børge Brende om å åpne for militær innsats i kampen mot IS.

–Jeg blir svært skeptisk dersom vi i hui og hast skal tilby norsk militær bistand. Vi er nødt til å ta en ordentlig diskusjon i Stortinget på dette før vi avgjør hva vi skal gjøre. Regjeringen bør virkelig ikke sende norske soldater til området uten en bred og åpen debatt i Stortinget, sier Hansen.

Aps stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag krever en grundig gjennomgang og analyse før Norge avgjør hva vårt bidrag i kampen mot IS skal være.

–Jeg er redd de nye signalene fra utenriksministeren kan bety at vi kaster oss inn i en aksjon vi ikke aner rekkevidden eller konsekvensene av. Å sende soldater for å bekjempe ekstreme islamistiske grupper har aldri gått bra noe sted i verden. Nå gjelder det å holde hodet kaldt, og tenke langsiktig på hva vi skal bidra med, sier Eva Kristin Hansen.