- Alt har skjedd på et par uker, forteller regissør Håvard Bustnes.På to uker har hans langfilmdebut «Blod og ære» vunnet pris på filmfestivalen i Grimstad, blitt nominert til Amanda for beste dokumentarfilm og fått avtale med 20 norske kinoer om kinovisning i august. Egentlig hadde produksjonsselskapet Faction Film kun avtale om tv-visning på NRK, men allerede etter første visning av filmen i Grimstad meldte den første kinosjefen sin interesse for å få filmen opp på stort lerret.

Snikvisning i går

- Og ingen har sagt nei til den ennå. Nå skal filmen opp på 20 kinoer. Kanskje blir det flere, forteller Eli Stangeland i distribusjonsselskapet Corianderfilm. I tillegg til tv-versjonen har Faction Film laget en fullengdes kinoversjon av boksedramaet i og utenfor ringen hos familien Klemetsen.«Blod og ære» forteller om hvordan boksefamilien alltid har tatt sine egne veier opp på pallen, om det tette forholdet mellom far og sønn og om ettertanken som melder seg når far «Big John» får kreft. Det har resultert i snufsing både fra menn og kvinner på de tre filmvisningene så langt.- Det sies jo at det er to ting som får menn til å gråte. Sport og far/sønn-relasjoner, smiler regissør Bustnes. I går ble «Blod og ære» satt opp på en lukket visning på Prinsen kino, der potensielle samarbeidspartnere, politikere, filmbransjefolk og boksere var blant gjestene i salen. - En utrolig interessant historie. Det er artig å se hvor godt filmen gjenspeiler den situasjonen vi selv har vært i. Vi har kranglet oss oppover, vi også, forteller bokser Andreas Evensen som i helgen ble nordisk mester i fjærvekt. Hans trener Helge Wærøy har lenge vært opptatt av dokumentariske fremstillinger av boksesporten i film og litteratur. - Og dette er en av de beste fremstillingene jeg har sett noen gang. Jeg tror filmen kommer til å gå sin seiersgang både Europa og verden rundt. Den får frem dramaet og nerven i historien, skryter Wærøy.Manusforfatter Bjørn-Erik Hanssen synes det er flott å endelig oppleve filmen med folk i salen.

Billigbudsjett

- Her sitter tøffe mannfolk med tårer i øynene, dessuten er jeg veldig glad for at også jenter liker filmen - selv folk som i utgangspunktet er skeptiske fordi de tar avstand fra boksing.«Blod og ære» er blant prosjektene som har fått støtte fra Midtnorsk Filmsenter, og dokumentaren er spilt inn med bare 1,5 millioner kroner. Det er langt under vanlig budsjett for kinofilmer. Målet med gårsdagens visning er blant annet å få mulige samarbeidspartnere som kan bidra med støtte til kinolanseringen som plutselig bød seg.Premieren blir 22. august, like etter Den norske filmfestivalen i Haugesund der Faction Film kan hente hjem Amanda-statuett for den aller første, lokalproduserte kinofilmen.

Fulltreffer: Håvard Bustnes har laget en film om familien Klemetsen som har slått publikum så sterkt at filmen har fått prisnominasjoner og bred kinolansering. Foto: Jens Petter Søraa