Sammen med en rekke andre næringstopper på Nordmøre mener Løseth at det som en gang het Trondheims len bør gjenopprettes som et samlet rike.

Nå krever han og en rekke nordmørske næringslivsledere at en sammenslåing mellom Nordmøre og Trøndelag må utredes snarlig.

– Dette tror jeg er riktig vei å gå, fordi Møre og Romsdal er delt i tre fogderi. Sunnmøre er en del av Vestlandet, Romsdal ser mot øst og litt nordover, mens Nordmøre er så avgjort både i lynne, språk og kultur tilknyttet Trøndelag. Når man da skal gå fra 400 kommuner til vel 100, så mener jeg og flere at det er naturlig at dagens fylkesnivå også blir endret. Da må nordmørskommunene bli en del av Trøndelag, sier Lars Løseth til Adresseavisen.

Han mener at kommunene på Nordmøre også bør gå sammen i en sterk og framtidsrettet kommune med Kristiansund som kommunesenter. Dersom alle kommunene blir med vil det bli en ny kommune med om lag 62 000 innbyggere med et samlet areal på 6 057 kvadratkilometer.

– Det er ikke noe problem i det hele tatt. Hvor ofte har vi behov for å stikke innom rådhuset i 2015? Sjeldnere enn vi trenger å besøke banken, fordi det aller meste går elektronisk. Dette frigjør midler som vil kunne gi høyere kvalitet enn vi har i dag, sier Løseth, som understreker at Sunndalsøra og Skei i Surnadal vil være naturlige kommunedelsenter med mange tjenester.

– Forbausende stor enighet

Løseth har drøftet forslaget om å utrede en samling av Nordmøre til en kommune, og å bli en del av Trøndelag, med mange.

– Jeg er forbauset over hvor stor enighet det er rundt dette. Når vi skal gjøre noen endringer, så må vi endre ordentlig, ikke stykkevis og delt, framholder Løseth, som avviser helt at utspillet har noe med den høyst betente sykehusstriden mellom Kristiansund og Molde.

– For oss på indre Nordmøre handler i alle fall ikke dette noe om sykehusstriden. Skal du ha et tilbud i dag som du ikke finner på Nordmøre, så er det til Trondheim vi nordmøringer henvender oss. Det må vi ta innover oss, sier Løseth.

Han tror spesielt at tettere samarbeid med miljøene rundt høyskolene, forskningsinstitusjonene og universitetssykehuset i Trondheim vil bringe nye muligheter med seg.

Tidligere har Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik, overfor Adresseavisen uttalt at nordmøringene er velkommen til Trøndelag. Fylkesordfører i Møre og Romsdal, Jon Aasen, er ikke like glad for at fylket hans kan splittes.

– Vi må være åpne og tenke nytt

Andre næringslivsledere fra Nordmøre som har skrevet under på innlegget, som i dag ble publisert i Tidens Krav, er blant andre Terje Talgø i Talgø Invest, Kjell Larsen i Pipelife, Elmer Talgø i T-Komponent, Odd Einar Folland i SpareBank 1 Nordvest, Eskild Røsand i Betonmast Røsand, Torbjørn Torske i TT Prosjektutvikling, Asbjørn Tronsgård i Byggservice og Ingvar Sæther i Norutbygg.

I brevet skriver næringslivslederne at de ønsker det beste for regionen, for innbyggerne som bor her og av rammevilkår og vekstmuligheter for bedrifter og næringsliv.

– Vi mener at kommunene på Nordmøre bør gå sammen i en sterk og framtidsrettet kommune med Kristiansund som kommunesenter. Et sterkt og livskraftig kommunesenter har hele regionen glede av, skriver næringslivslederne, og fortsetter: –For vår del så mener vi en ny kommunestruktur og et nytt regionnivå åpner for at Nordmøre kan være like tjent med å gå nordover som sørover. Vi vet en del om hva vi har, og hva vi ikke har, i dagens Møre og Romsdal. Vi vet hva som fungerer, og hva som ikke fungerer. Vi vet hva vi får til, og hva vi ikke får til. La oss oppsummere det og sette det ned på papiret og sammenligne det med det vi tror vi kan få til gjennom å bli en del av et større Trøndelag, eller region Midt-Norge, for den del. Å være åpen for å tenke helt nytt vil åpne nye muligheter for samarbeid om viktige samferdselsprosjekter som kunne styrket regionen som et felles bo- og arbeidsmarked.

Larsen utreder sammenslåing

– Kanskje kan vi med tiden få ned mot to timers reisetid med bil mellom Trondheim og ytre Nordmøre. Et tettere samarbeid med miljøene rundt høyskolene, forskningsinstitusjonene og universitetssykehuset i Trondheim tror vi også ville bringe nye muligheter med seg. Og vi vet at kystkommunene i Sør-Trøndelag allerede ser sørover, mot Nordmøre. Samarbeidet i Kristiansund og Nordmøre Havn fungerer veldig godt, med den nye havneterminalen på Hitra som siste store prosjekt. Flere kommuner har alt grenseoverskridende samarbeid nordover, skriver næringslivslederne, og understreker at den lange kystlinje og tilknytningen til havet gir store muligheter innen marine, maritime, petroleumsrettede og andre næringer i en region med Averøy i sør og Hitra/Frøya og Fosen i nord. Enda mer kraft kunne det bli om denne aksen strakk seg helt til Aukra.

PS! Tidligere seniorrådgiver og partner i PR- og kommunikasjonsbyrået First House og rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg, Jan Erik Larsen, er i følge NRK Møre og Romsdal, hyret inn for å jobbe med saken som nytilsatt rådgiver for Kom Vekst i hjembyen Kristiansund. Han var for øvrig blant de som ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen, hadde mye kontakt med da sykehusstriden nådde nye høyder i desember. I følge RBNett sendte Øyen 128 sms'er bare til Larsen i desember, som venner, ikke som rådgiver, i følge Larsen.