Styret tok avgjørelsen onsdag ettermiddag. Overkapasitet og lave priser, og dårlig drift av fabrikken, gjør at miljøprosjektet stanser opp.

Dermed er Europas største pelletfabrikk historie. Dette var en investering på 500 millioner kroner. Tapene i år har nærmet seg 100 mill. kroner, og Enova har dyrekjøpte erfaringer etter å ha tildelt 97 mill. kroner til fabrikken. Det hele er en gedigen fiasko.

40 mister jobbene sine

_Styret har vurdert mulige tiltak, men har ikke funnet grunnlag for langsiktig økonomisk drift, opplyser styreleder Johan Chr. Hovland i Biowood Norway.

40 ansatte mister jobbene sine i Smevågen i Averøy kommune. Eieren Hafslund kan ha tapt så mye som en halv milliard kroner på prosjektet som ble åpnet i juni 2010 av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Alle slags problemer

Møre og Romsdal Biobrensel AS etablerte selskapet Biowood Norway sammen med Hafslund Produksjon og Varme i 2006. Fra september 2010 ble Biowood ett hundre prosent eid av Hafslund.

Anlegget i Averøy har hatt en teoretisk produksjonskapasitet på 450 000 tonn miljøvennlige trepellets, som tilsvarer to TWh energi i året.

Men anlegget har ikke levert noe i nærheten av dette. Alle mulige slags tekniske problemer har oppstått, og det har vært like mye stans som drift. Nabolaget har også hatt sine påkjenninger. Støyen fra Biowood har vært et stort miljøproblem.

Ros til alle ansatte

Produksjonen av pellets vil stanse om kort tid når råvarene er brukt opp. Det er benyttet tre fra Canada. Ferdigvarelagret vil bli solgt.

_Anlegget blir konservert. Det gjennomføres drøftinger med de ansatte om avvikling av ansettelsesforhold. Våre ansatte har lagt ned et imponerende arbeid siden oppstarten. Det er derfor svært beklagelig at vi måtte trekke konklusjonen om at det ikke er grunnlag for videre drift. Vår ambisjon er å bidra så godt vi kan for å gjøre omstillingen for den enkelte så god som mulig, sier styreleder Johan Chr. Hovland.

Sannsynligvis blir anlegget i Smevågen solgt. Her har det tidligere vært offshoreverksted med Umoe Sterkoder og opplagsplass for rigger i oljebransjen.

Flishaugen i Averøy ble det bare teknisk rot med, og i tillegg forsvant markedet for trepellets.

Foto: PAULO PAGANI