Tirsdag var det utpakking i formannskapet i Norges mest seriøse operaby.

Arkitekt Klaus Toustrup hadde med en modell som er vinnerutkastet etter en internasjonal arkitektkonkurranse. «Kulturkvartalet» er et ruvende prosjekt, og fryktelig dyrt. Ingen tall er presentert ennå, men det er snakk om 500-650 millioner kroner.

Det koster skjorta!

Er allerede gjeldstynget

- Jeg innrømmer at det er en lang vei å gå ennå, med finansieringen, sier ordfører Per Kristian Øyen.

- Men du har lovt at dette prosjektet kan realiseres i 2014?

- Jeg har sagt det. Helt korrekt. Viljen til å realisere huset er stor i det politiske miljøet, vi er tross alt opera nummer to i Norge, men det er et spørsmål om når vi kan gjennomføre det. Vi har gjeld etter tidligere investeringer. Vi sitter på Robek-lista til 2013. Det er ett år mer enn beregnet.

- Hvordan kan dere finansiere planene?

- Planen var opprinnelig å fordele dette med en tredjedel hver på stat, fylke og kommune. Det er også muligheter med privat finansiering. Vi har hatt et første møte med kulturminister Anniken Huitfelt, som forløp greit nok.

En formell søknad går inn fra vår side nå i vår. Staten må være med i finansieringen. Det finnes mange og store planer om kulturhus i Norge, så det er en kø her. Siden vår lokale opera er stor som distriktsopera, bør vi ha gode sjanser til bevilgninger, sier Per Kristian Øyen (Ap).

Må snart vite prisen

Han lovte kulturhus da han gikk til valg i 2007. Nå har han forlatt året 2014 som tidspunkt for premiere.

Også opposisjonen er positiv til tanken om nytt opera- og kulturhus. Høyres Gerhard Sæther mener det kan bli et løft for byen hvis man får det til økonomisk.

- Prosjektet kan revitalisere byens hjerte ved Kongens Plass og Langveien. Det kan gi svært positive ringvirkninger. Vi vet ikke hva det vil koste ennå. Slike signaler er i det blå, og da er det ennå luftig, sier Sæther.

Frp er mest kritisk av de store partiene. Åge Austheim vil ha orden på mye annet i skole og omsorg før et kulturhus settes på investeringsplanen.

Puccini åpner festen

Onsdag 9. februar braker det løp med operafestukene. Åpningen skjer i hovedkirka med to av Puccinis operaer, «Gianni Schicci» og «Søster Angelica». Vi var på prøvene mandag kveld. Publikum kan vente seg noen skikkelige overraskelser i regien. En del kjente personligheter i byen dukker opp. Det er litt fornøyelig. Absolutt.

Onsdag 9. februar er finkvelden med premiere, middag og lange taler på sponsorfest. Puccini er tilbake allerede fredag kveld i Kirkelandet kirke og så går det slag i slag til søndag 20. februar med «Requiem» sunget av Ensemble Dali.

Vil du vite mer om operafestukene, ligger det mye stoff på www.oik.no

Politikerne har så lyst, men finner ikke penger. En modell av operahuset fenget formannskapet. Foto: PAULO PAGANI
Slik kan operabygningen bli.
Kjent og ukjent: Trond Gudevold, Rita Heigre, Jan Erik Fillan, Marius Roth Christensen, Ingrid Dominique, Per Andreas Tønder, Sverre Johan Aal og Turid Røen Kroknes.