Innbyggerne i Kristiansund fryktet lenge at den 18 år gamle florekorden skulle bli knust. Da gikk vannet 325 centimeter over sjøkartnull. De verste prognosene for fredagens flovarsel tydet på at vannet kunne komme helt opp til 344 cm.

Trolig ble det tangering av rekorden fra januardagene i 1993. Vannet endte til slutt på omtrent 325 centimeter.

Gikk inn i butikkene

Vannet skapte problemer også tidlig fredag. Da går vannet inn i butikkene langs havnegatene.

Han måler med tommestokk i fisketrappa. I formiddag gikk vannet opp til kjørebanen langs Vågeveien. Til natta blir det verre, og Kristiansund kommune forbereder seg på at floa går over kaia og inn i butikkene

- Vi er nødt til å gjøre våre forberedelser. Kommunen vurderer tiltak, opplyser informasjonssjef Petter Ingeberg.

Varslet stormflo

Høyeste vannstand 11. og 12. januar var på 325 centimeter over sjøkartnull, opplyser skøyteskipper Tom Kaasen i Kristiansund.

Sjøkartnull er referansenivå for dybder i sjøkartene og høyder i tidevannstabellen.

- Det er varslet stormflo i kveld klokka 23.05. Den kan nå opp i 344 cm, tror Douglas Wilmot ved Mellemværftet fartøyvernsenter.

Vannet truet i formiddag bryggene i kulturbydelen Innlandet. Tahitibrygga tok inn vann, og Tollboden greide seg sånn akkurat. Vannet gikk helt opp til festivalplassen til musikeren Frode Alnæs.

Fartøyer går til land og fortøyer i dag. Offshore- og frakteskip ligger fortøyd langs kaiene i Kristiansund. Ingen vites i å gå over Hustadvika eller Stad de neste 24 timene. Bølgehøyden og vindretningen fra vest er svært farlig.

Vannet endte til slutt over kaikanten. Foto: HELGE HEGERBERG
Kristiansund forbereder seg på tidenes stormflo. Foto: PAULO PAGANI
Så høyt står båtene sjelden i havna. Foto: HELGE HEGERBERG