Ingar Langli fra Sunndalsøra, Lise Resvold fra Stavanger, og Matilde Uggerud fra Oslo kom til det omstridte området onsdag for å følge med på demonstrasjonene og snakke med lokalbefolkningen.

- Saharawiene vi møtte i går kveld kunne fortelle om alvorlige overgrep bare fordi de demonstrerte. Det er en tragedie at denne fredelige frigjøringskampen ikke får mer oppmerksomhet. Det er på tide at Marokko lar internasjonale delegasjoner få fritt besøke de okkuperte områdene, sier Langli til Industrienergi.no.

Bedt om å forlate landet

Torsdag i halv elleve-tiden norsk tid ble de møtt av ti sivilkledde politimenn på hotellet hvor de bodde.

– De ble bedt om å forlate landet av hensyn til sin egen sikkerhet, sier daglig leder Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

To timer senere satt nordmennene i sivil politibil i retning Agadir i Marokko, skriver Vest-sahara.no.

Nordmennene skal også ha fått beskjed om at de ville bli pågrepet hvis de ikke gjorde som de fikk beskjed om. Midt på dagen torsdag var de tre på vei ut av Vest-Sahara.

De reiste til området på eget initiativ.

Forbundet fordømmer

Langli, som er ungdomstillitsvalgt ved Hydro Sunndal, representerte forbundet Industri Energi i delegasjonen. Forbundsleder Leif Sande fordømmer utkastelsen av de tre på de sterkeste.

– FNs generalsekretær har tryglet om at det kommer flere besøk til de okkuperte områdene. Marokko må respektere menneskerettighetene og åpne grensene for internasjonale observatører, sier han i en uttalelse.

FN-mandat

De siste ukene har det vært flere større demonstrasjoner i byen El Aaiun i protest mot Marokkos styre i Vest-Sahara. Marokkos krav på området er verken anerkjent av FN eller Den afrikanske union (AU).

25. april besluttet FNs sikkerhetsråd å forlenge mandatet til den fredsbevarende styrken MINURSO, som har ansvar for å overvåke våpenhvilen mellom Marokko og den saharawiske gruppen Polisario.

USA og Storbritannia hadde foreslått at FN-styrkene også skulle overvåke menneskerettsbrudd i det omstridte området, men Marokko lyktes i å hindre dette, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Overdreven maktbruk

Dette utløste den siste bølgen med protester, der både demonstranter og politifolk er skadd, ifølge ulike kilder. Menneskerettsgruppa Amnesty International anklaget i slutten av april politiet for overdreven maktbruk for å spre demonstrantene.

I helgen deltok over 2.000 mennesker i nye demonstrasjoner i El Aaiun, ifølge Det nasjonale Menneskerettighetsrådet i Marokko.