- Jeg har i dagens foretaksmøte gitt klare føringer til Helse Midt-Norge om at helseforetakene i Møre og Romsdal skal slås sammen innen 1. juli, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Dermed er det fire sykehus som skal danne sykehustilbudet til en befolkning på 250 000 mennesker i Møre og Romsdal. Det blir en sykehusledelse for Ålesund, Volda, Molda og Kristiansund. Hvor administrasjonen skal sitte og hvem som vil lede, er foreløpig uavklart.

Fortsatt krangling?

- Jeg håper ikke det blir ny strid dette i fogderifylket Møre og Romsdal, sier styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt.

Nye Molde sykehus kommer ikke med det første. 70 millioner kroner er brukt til planlegging på tomta Eikrem utenfor Molde, men det kan også bli ett sykehus for Nordmøre og Romsdal – men det kommer ikke før i 2020 – siden det vil koste en milliard kroner mer enn Eikrem-konseptet.

Også den kreative lånesaken med penger fra GassRor IKS og Molde kommune er lagt død. Statsråden er krystallklar på at slike lån tas opp i Norges Bank samtidig som egenkapitalen er på plass.

Må låne av staten

- Helse Midt-Norge kan søke om lån til bygging av nytt sykehus. Det er samme regler for alle helseforetakene i landet. Vi står klar med vår andel så snart Helse Midt-Norge er klar for sin. I en rapport de har sendt meg har de utredet at situasjonen er der først i 2018 for sykehus i Molde, og noe senere hvis det blir ett felles sykehus, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Styreleder Kolbjørn Almlid syntes dagens foretaksmøte i Helse- og omsorgsdepartement var tydelig og avklarende. Møtet ble holdt i en god ånd med en tydelig eier som ikke ville at Molde skulle snike i køen på investeringer i nytt sykehus.

Aarseth sviktet Almlid

Almlid har ikke konkludert, men tenker høyt om at John Harry Kvalshaug fra Averøy kan rykke opp som ny styreleder i Helse Nordmøre og Romsdal i perioden frem til ny organisering 1. juli i år. Nordmøre og Romsdal har også konstituert sykehusdirektør for tiden.

- Du likte dårlig at den tidligere styreleder Helge Aarseth offentliggjorde ditt personlige møtereferat med statsråden?

- Det var et tillitsbrudd fra Aarseths side av et internt og fortrolig dokument, og det kunne jeg ikke akseptere, sier Kolbjørn Almlid.

Aarseth sa opp vervet sitt.

Tidligst 2018-2020

Almlid angrer ikke på at en gikk en telefonrunde med styret om finansieringstilbudet fra Molde, og han avviser at han selv gjennom styrearbeidet har bidratt til å ødelegge stemnningen mellom Nordmøre og Romsdal.

Styret i helse Midt har vedtatt å flytte akutt og føde fra Kristiansund til Molde i år. Det skjer ikke nå. Hele Møre og Romsdal flytter tilbake til start; nye utredninger og lange prosesser, med sunnmøringer i manesjen også. Nytt Molde sykehus er åtte år unna tid. Blir det felles sykehus, snakker man om tidligst 2020.

Strøm-Erichsen sier:

- Denne regjeringen øker investeringene til nye sykehus, men alle må behandles likt.