Søndag var mamma Marte Norman Einum, pappa Sigurd Einum, storebror Sjur Magnus (4) og lillebror Mads Edvard (1) på sopptur i Mogstadlia i Surnadal.

- Det var Sjur Magnus som ropte: «Se den svære soppen!». Det var bare så vidt at han greide å holde den enorme steinsoppen, sier mamma Marte Norman Einum.

En av verdens giftigste sopper, spiss giftslørsopp, florerer i skog og mark i Midt-Norge. Nå frykter ekspertene alvorlig forgiftning.

Sjur Magnus er en ivrig soppsanker, men en så stor steinsopp har han aldri vært borti tidligere.

- Skulle veid den

Dessverre hadde marken oppdaget den lekre godbiten først, men det ble likevel igjen en del av stilken som familien kunne legge i soppkurven.

- Sånn i ettertid så tenker jeg at vi skulle veid den. Den var jo enormt svær. Jeg har aldri sett noe så svært tidligere, sier Norman Einum.

Familien var på tur fra Surnadal til Trondheim, hvor de bor til vanlig. Soppturene i hjembyen blir som regel gjennomført i Estenstadmarka.

- Det er en veldig god soppsesong, og vi finner ekstremt mye stein- og -piggsopp. Eldstesønnen har blitt en kjempeivrig soppsanker, og han har begynt å lære seg hva som er trygge sopper. Han er veldig interessert, og det er artig, sier Norman Einum.

Det er umulig å ikke elske en by hvor du kan bli gourmet etter en spasertur i nabolaget.

Dessverre var steinsoppen markspist, men det la ingen stor demper på gigantfunnet.

- Fin hobby

Han har fått beskjed om at han må spørre foreldrene før han plukker soppen. Tirsdag fyller Sjur Magnus fem år.

- Han synes det var kjempestas med det store soppfunnet, og nå får vi garantert med ham ut på flere soppturer, sier Norman Einum fornøyd.

- Jeg synes soppturer er et veldig fint påskudd for å komme seg ut i skog og mark med barna. Lillebror får være med i meis, forklarer mammaen. Hun håper flere benytter seg av det gode soppåret og kommer seg på sopptur.

- Det er en fin hobby. Vi har holdt på i noen år, men først nå vi har fått dilla.

Pappa går dessuten en del på jakt, og soppstuing er supert tilbehlør.

- Vi får håpe han også er heldig med jakta i år, sier hun.

Margareth Rose Weie (42) fra Røra i Inderøy måtte bråstoppe da hun fikk øye på den vulgære soppen.