- Vi har mottatt en del henvendelser fra personer rundt om i Norge om en eventuell sprenging. Det er mange som har løsninger. Men man må først og fremst kontakte geologen. Ved sprenging er det et voldsomt faglig miljø og apparat som må kobles inn, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune.

Mannen er toppen av et ustabilt fjellmassiv på 1294 meter over Horgheim i Romsdalen. Geologer som overvåker fjellet har registrert større bevegelse i fjellet de siste dagene. Alle beboere, unntatt én, nedenfor fjellet er evakuert fra sine hjem.

Ingen sprengningsplaner

Ordføreren tror ikke det blir aktuelt å forberede en sprening for å utløse de 120 000 kubikkmeterne med fjell som skal rase ut.

- Jeg må forholde meg til fagmiljøet. Foreløpig er det ikke vurdert som aktuelt. Det har litt med at man ikke vet hva som kommer hvis man begynner å tukle med naturen, sier Hustad.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord beredskap IKS mener de ikke ta kan initiativet til en eventuell sprening.

- Vi som overvåkningssenter vil ikke ta noe initiativ til det. Vi mener det ikke er vårt bord. Vårt søkelys er på folk, sikkerhet og overvåkning, sier Blikra.

Risikofylt

Forsvaret har bred kompetanse innen eksplosivfaget, men har aldri vært borti oppdrag av et slikt omfattende omfang som Mannen i Rauma.

- Vi er kjent med bruk av eksplosiver i ulike scenarier. Det er en del av hverdagen og kompetansen vår. Men jeg tror ikke vi har vært borti tilsvarende oppdrag. I alle fall ikke i denne målestokken, sier informasjonsoffiser og oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

- Er det mulig å plassere sprengladninger fra helikopter?

- Vi har helikopter, eksplosiveksperter og folk som kan rapellere og komme frem i ulendt terreng. Men det er langt derifra til å løse oppdraget. Ut fra informasjonen jeg har fått via media er det knyttet en betydelig risiko til et slikt oppdrag, sier Moen.

- Kan dere utløse skredet ved å bruke våpen fra lufta?

- Alt er mulig, men å snakke om å skyte fra en luftbåren kapasitet er en komplisert operasjon som må vurderes nøye. Det er nok ikke det som er det mest naturlige alternativet, sier Moen.

Forsvaret må bli kontaktet av politiet hvis de skal gjøre sivile oppdrag.

- Hvis Forsvaret blir spurt må vi analysere oppdraget for å se hva det innebærer, og se om vi har kompetanse og kapasitet til å løse oppdraget.

Forsvaret