Styret i Bioforsk anbefales å avvikle forskningsmiljøet i Tingvoll. Årsaken er omorganisering av Bioforsk, som innebærer reduksjon i antall regionale enheter.

I Tingvoll kommune risikerer avdelingen Biforsk økologisk, med 37 ansatte, hvorav 16 med doktorgrader, å bli avviklet, skriver Aura Avis. Nedleggingen kan skje raskt: Det avtroppende styret i Bioforsk behandler saken allerede 10. mars.

– Dette er helt kritisk for oss, siden vi nå står i fare for å miste de få kompetansearbeidsplassene vi har. Derfor jobber vi nå på flere fronter for at forslaget om å legge ned ikke vil bli vedtatt, sier ordfører i Tingvoll, Peder Aasprang, til Adresseavisen. Han ber nå om møte med landbruksminister Sylvi Listhaug, som har siste ord i saken.

Nordmøre i motvind

Det er mye som ikke går Nordmøres vei for tiden - og nå kan altså flere kompetansearbeidsplasser forsvinne ut av regionen. Kristiansund mister sykehuset - og politidistriktet for Nordmøre og Romsdalm, som i dag ledes fra nordmørsbyen, er foreslått ledet fra Ålesund i framtida.

Innstillingen fra Bioforsk skal deretter behandles i det nye selskapet NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) den 23. mars, hvor det tas stilling til å avvikle leieforholdet ved Tingvoll gard, som huser forskningsstasjonen, før saken til slutt skal på pulten til landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP).

Innen Bioforsk er stasjonen i Tingvoll den nest største i forskingsenheten utenfor Ås - og forslaget om nedbygging av anlegget tas svært alvorlig på Nordmøre. Formannskapet i Tingvoll har sendt en skarp uttale om forslaget, men også i nabokommunene og i Møre og Romsdal er det stort engasjement i saken.

– Vi føler vi har et tverrpolitisk støtte fra hele fylket i denne saken. Vi tåler ikke at flere arbeidsplasser ryker fra Nordmøre nå. De siste ukene har vært svært vanskelig for Nordmøre, sier Aasprang.

– Er du optimist?

–Tida er knapp, men vi har mange gode hjelpere. Vi har fortsatt både tro og håp om at hjørnesteinsbedriften vår ikke blir nedlagt, sier Aasprang.

- Et stort feilgrep

Han får full støtte fra flere fylkespolitikere.

– Skjer dette, må det være et av de største feilgrepene siden Alta-utbyggingen, sier fylkespolitiker, Ingrid Opedal (SV), til driva.no. Hun er rystet over anbefalingen om å legge ned Bioforsk økologisk i Tingvoll - og sier hun gjerne stiller i lenkegjeng for å vise hvor viktig dette miljøet er for Tingvoll, for Møre og Romsdal og for framtiden.

– Jeg trodde ikke mine egne ører da jeg hørte om dette, selv om en etter hvert har blitt vant med stadig nye sammenslåings-, effektiviserings- og sentraliseringsframlegg fra høyresida, sier hun, og viser til både kommunereformen, og de dramatiske endringene innefor strukturen av sykehus, politi, høyskoler, skatteetat og fiskeridirektorat. Hun mener regjeringen nå driver en styrt nedbygging av distriktene i landet.

Tingvoll gard har 37 ansatte, som nå går en usikker framtid i møte. Foto: Bioforsk