– Mandag kveld ble ble tilbrakt på flyplassen i Baku. Det ble timer med venting før vi etterhvert fikk plass på et hotell. Stemningen er god i teamet og vi ser virkelig frem til å komme i gang med arbeidet i Nepal. Hundeførerne overnattet på feltsenger i garasjen på hotellet, som ikke tillot hunder på rommet. Det virket som om hundene var fornøyde, skriver NORSAR (Norwegian Search and Rescue Team), en beredskapsorganisasjon for søk- og redningsoperasjoner i katastrofeområder, på sin Facebook-side.

På vei til flyplassen

Hundefører Hilde Blikås fra Sunndalsøra kan bekrefte at natten ble tilbrakt i en kjeller med takhøyde 1,5 meter og en centimeter med betongstøv på gulvene.

– Vi drar inn til flyplassen nå snart, og har fått landingstillatelse i Nepal i morgen grytidlig, skriver Hilde Blikås til adressa.no. Hun har reist fra Sunndalsøra sammen med sin mann Kurt Amundø for å delta i redningsoperasjonen i Nepal, der det nå fryktes at over 10 000 mennsker kan ha omkommet i jordskjelv-tragedien. De er hundeførere for to trippelgodkjente hunder, KariKari og Shira.

Flyet med de norske redningsmannskapene strandet i Baku i Aserbajdsjan i går ettermiddag. Årsak: Flyplassen i Nepals hovedstad Katmandu sliter med å håndtere kaoset ved flyplassen. Flyplassen er også stengt i lengre perioder på grunn av etterskjelv. Dette medfører at flere fly med nødhjelp og hjelpearbeidere blir svært forsinket.

Dette er frustrerende for både hjelpemannskaper og de nødstilte - og jo lengre tid som går, desto vanskeligere blir det å finne overlevende.

Gru-gleder seg

– Jeg gru-gleder meg. Gruer meg til det vi skal få se, samtidig som jeg gleder meg til å få hjelpe til. Det er jo slike ting vi har trent for, sa Hilde A. Blikås til Rbnett før de fløy ut fra Molde lufthavn og til gardermoen søndag kveld.

Norsar-teamet, bestående av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus, sto klart til avreise søndag kveld. Onsdag er det ventet at de vil være operative i Nepal.

Hilde Amundø Blikås og Kurt Amundø med KariKari kommer til Nepal først i morgen etter at flyet med norske redningsmannskaper strandet i Baku. Her er de avbildet på flyplassen i Molde før avreise til Nepal søndag. Foto: Erik Birkeland/Romsdals Budstikke, ERIK BIRKELAND