Bare den siste uken har fjellet beveget seg 6,8 millimeter, viser måleinstrumentene og analysene til Norges vassdrags- og energidirektorat i Romsdalen.

– Bevegelsene i fjellet har øket jevnt siden begynnelsen av mai, fra under én tiendels mm i døgnet til rundt én mm per døgn. Dette skyldes varmere vær og øket snøsmelting. Fjellet har fortsatt lavt/grønt farenivå, men vi har intensivert overvåkingen til tre kontroller i døgnet mot normalt en gang i døgnet, heter det i en statusrapport fra NVE.

I øvre del av grønt farenivå

I uke 25 har alle fjellpartiene som NVE overvåker hatt grønt farenivå. Veslemannen som har hatt en viss økning i bevegelsene siden begynnelsen av mai, ligger nå i den øvre delen av grønt farenivå. Dette er laveste nivå på skalen på fire trinn: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød) fare.

I selve Mannen har det vært små bevegelser i fjellet, unntatt i det aktive partiet «Veslemannen». Overvåkingen har vært stabil.

Ingen vet når fjellområdet under tindenåla Mannen vil rase ned i Romsdalen med stor hastighet. Stein og steinblokker på til sammen 12 000 lastebillass kan komme under vårsmeltinga, som i år er sen.

Her er en video fra samme fjellområde, der et skred ble filmet i 2007.

Kan bli større enn 12 000 lastebillass

I en ny rapport om det mye omtalte fjellmassivet som vil skli ut og forårsake et av de største skredene i Norge på lang tid, heter det at volumet kan bli større enn først antatt. Gjennomgangen av data og undersøkelser viser ellers at hovedkonklusjonene står ved lag når det gjelder utløpsrekkevidder.

I vinter har bevegelsene under pinakkelen Mannen vært stabile og små. Årsaken til den stabiliserende effekten på fjellet er kaldt vær og lite nedbør, men fjellmassivet har beveget seg daglig, viser måleinstrumentene.

Målingene i fjor viste at bevegelsene økte når det kom nedbør og vann ned i fjellsprekkene, og med en topp på høsten før kulda stabiliserte området.