I september i fjor ble Farid (16) og lillebror Farhad (12) sendt fra Sunndal til Kabul. Nå er de igjen på flukt. Foto: Mariann Dybdahl

Dette uttaler Eva Harriet Dahl i aksjonsgruppa som nå kjemper for at de to guttene skal få komme tilbake til Sunndal. Hun er en av flere som har engasjert seg etter at det ble kjent at Farid (16) og Farhad Rahimi (12) igjen er på flukt sammen med sin far ett år etter at familien ble sendt ut av Norge. De hadde bodd her i fire og et halvt år.

- De er godt integrert

Det er nå satt i gang auksjon på Facebook, kronerulling, og Sunndals musikere stiller opp i jam til inntekt for familien på flukt – og torsdag kveld er det markering på Sunndalsøra for de to guttene samt flyktningstrømmen. Det vil bli fakkeltog, holdt appeller, diktlesning og taler – og klassen til Fahrad vil framføre sangen de har laget for sin tidligere klassekamerat.

Klassen skrev i forrige uke brev til statsminister Erna Solberg, der de ba om at hun engasjerte seg i saken. Klassen har foreløpig ikke hørt noe fra statsministerens kontor.

- Guttene fikk saken sin tatt opp igjen som noen av de 80 lengeværende asylbarna etter at de ble sendt ut fra Norge. De fikk ikke opphold, og en del av argumentasjonen var at guttene «ikke hadde god nok tilknytning til Norge» Dette reagerer vi sterkt på! UNE kan ikke kan ha satt seg godt nok inn i saken til guttene. De er godt integrert, noe som siste ukes aktivitet på sosiale medier og her på Sunndalsøra viser, skriver Eva Harriet Dahl i aksjonsgruppa i en pressemelding.

- Snakke dokker norsk dokker?

Det var Adresseavisens Kjerstin Rabås og Mariann Dybdahl som tilfeldigvis kom i kontakt med guttene i Levsos i Hellas i forrige uke.

- Snakke dokker norsk dokker? spurte en av de to. Resten kan du lese her: Ble sendt tilbake etter 4,5 år i Sunndal - nå er de på flukt igjen (Pluss)

Reportasjen ga næring til et stort engasjement for de to guttene, blant annet gjennom Facebook-sida «Farid og Farhad Rahimi med familie. Spontan innsamlingsaksjon med ønske om å hjelpe guttene og deres familie.»

- Guttene har allerede fått en del av de innsamlede pengene. Vi har hatt kontakt med dem. De er fortsatt på flukt i Sør-Europa, forteller Dahl.

Aksjonsgruppa har blant annet opprettet en konto for alle som vil hjelpe guttene og deres familie. Alle penger som blir samlet inn vil gå til familien.