Ifølge en ny rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) søndag klokka 18, har bevegelsene i øvre del av fjellet Mannen i Romsdal, kalt Veslemannen, avtatt noe i løpet av dagen. Men bevegelsen er fremdeles høy, 3,4 centimeter per døgn.

Tidligere søndag var bevegelsene i den øvre delen høyere, 5-6 centimeter i døgnet.

I nedre del av fjellet har hastigheten været relativ lav, opptil 2 millimeter per døgn, skriver NVE i den nye meldingen.

Opprettholder rødt nivå

«På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar vi at øvre del kan rase ut uten at resten går. Et slikt skred vil ikke kunne rekke ned til bebyggelse eller jernbanelinje», skriver NVE.

NVE opprettholder på bakgrunn av de relativt store bevegelsene i fjellet farenivå rødt, som betyr at det er svært sannsynlig med et nært forestående skred.

- Mindre skred

Tidligere søndag sa geolog Lars Harald Blikra i NVE at det kan komme et mindre skred.

- Konklusjonen rent geologisk er at det er store bevegelser i øvre del, og at dette kan rase ut. Vi er usikre på om et skred i øvre del kommer til å ta med seg den nedre delen. Det kan altså gå et mindre skred, men når det går aner vi ikke, sier Blikra.

- Aldri før så store

Søndag morgen fortalte NVE at det aldri før har vært registrert så store bevegelser i Veslemannen som natt til søndag. Maksimal hastighet var 16 centimeter i døgnet, tre ganger så store bevegelser som fredag.

Ni personer er fortsatt evakuert fra området nedenfor det ustabile fjellpartiet. 350 sauer er også hentet ut. Politiet og sivilforsvaret holder vakt, for å hindre folk i å ta seg inn i området.

Raumabanen stengt

Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås er stengt som følge av situasjonen

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.