Ved 19-tiden søndag kveld oppsto en kortslutning i en samleskinne for en transformator for fabrikkstrømmen ved Hydro Sunndal metallverk. Etter at feilen var avdekket og det elektriske anlegget klarert, ble først hjelpeanleggene (gassrenseanlegg, trykkluft, sjøvannspumper, etc.) strømsatt og gradvis koblet inn. Flere hundrede operasjoner måtte gjennomgås før elektrolyseanleggene Su III og Su4 ble koblet inn ved 21-tiden.

Forsvant ved 19-tiden

- Etter slike hendelser oppstår mange mindre følgefeil som det tar lang tid å rette opp før man kan si at alt er tilbake til en normal situasjon. En intern kommisjon settes nå ned for å finne årsaken til hendelsen, som ikke medførte personskader, opplyser informassjonsjef Jon. Kristian Schnell.

- Hvor alvorlig kan et såpass langvarig strømbrudd være for Hydro Sunndal?

- Det vil jeg ikke kommentere nå, sier Schnell.

Det var ved 19-tiden søndag kveld strømmen forsvant ved verket, men etter en times tid var strømmen tilbake på anlegget som bruker like mye strøm som hele Trondheim.

Kan være alvorlig

Et strømbrudd kan være svært alvorlig for Europas største alumniumsverk. Sist gang strømmen falt ut, 13. november i fjor, var hele 580 MW ute. Det tok ifølge Hydro mer enn 12 minutter før anlegget var tilbake i normal drift - og Hydro har bedt om erstatning av Statnett. Ifølge Statnetts rapport, som Hydro gjengir i et brev som Teknisk Ukeblad skal ha fått tilgang til, skyldtes utfallet at en av Statnetts to 420/132 kV-transformatorer ved Viklandet ved Sunndalsøra hadde satt temperaturgrensen 20 grader for lavt, slik at transformatoren falt ut.

Det medførte overbelastning på den andre transformatoren, som igjen medførte at også denne falt ut og Hydros anlegg ble mørklagt.

Ved langvarige strømbrudd vil temperaturen synke så mye at den flytende aluminiumen størkner i cellene, slik det skjedde ved Hydros anlegg i Qatalum i Qatar i 2010. Det innebærer store økonomiske tap.

- Skadepotensialet ved avbrudd til Hydros anlegg ved Sunndal er omfattende og bare det forhold at forsyningen her ble gjenopprettet så vidt raskt, forhindret et vesentlig større økonomisk tap, skriver Hydro i rapporten etter strømbruddet 13. november.

Søndagens strømbrudd er mye lengre enn strømbruddet i november.