Skorga er godt synlig i fjellsida i Sunndalen - og slik bør den fortsatt forbli, mener flertallet i Sunndal kommunestyre. Foto: Carl S. Bjurstedt

Det har de siste dagene vært mobilisert kraftig mot utbygging av de fem siste store fossene i Sunndal.

I dag møttes kommunestyret i Sunndal - og de vedtok å si nei til utbygging av Skorga/Fossa og Hareima, men åpner for utbygging av Gryta, Somrungen og Skrondal i Sunndal.

Lettet aksjonsleder

- Dette er en seier, selv om jeg hadde ønsket at alle fem elvene ville bli bevart slik vi kjenner dem i dag, sier aksjonsleder Ingunn Karijord til adressa.no. Hun er glad for å ha målbært en folkeopinion, som fikk samlet inn 800 underskrifter og engasjert mange på kort tid.

- Jeg tror at aksjonen ble tungen på vektskåla, i alle fall i forhold til utbyggingen av Hareima, der det var bare et knapt flertall mot utbygging sier aksjonsleder Ingunn Karijord til adressa.no.

Det er derimot Norges vassdrags og energidirektorat som bestemmer skjebnen til alle de fem vassdragene. Naturvernforbundet har varslet at de går i mot utbygging av samtlige vassdrag. Høringsfristen for å uttale seg går ut 20. juni.

- Jeg håper og tror at NVE tar opinionens mening med i sin vurderinger, sier Karijord.

Selv om fossene i Sunndal er lite markedsført, er reiselivsnæringen i området opptatt av å bevare fossene, ikke minst Skorga på 864 meter, som går for å være den sjuende høyeste i verden. Fossen ligger bare to kilometer i luftlinje fra den imponerende Vinnufossen, eller Vinnufallet, som er verdens sjette største, ifølge World Waterfall Database.

Krever at fossene bevares

- Fossene i Sunndalen må tas vare på slik vi kjenner dem, både for turister og lokalbefolkning, og ikke minst framtidige generasjoner. Å kjøre ned Sunndalen er en stor og mektig opplevelse. Det må det fortsatt være. Fossene i seg selv er av stor verdi, sa reiselivssjef Roar Harsvik i Destinasjon Kristiansund og Nordmøre til Adresseavisen nylig. Han varslet at han nå ville utvikle fossene til mer tilgjengelige attraksjoner og mener fossene og strykene på aksen Åmotan - Sunndalen - Eikesdalen med Mardalsfossen har et stort uforløst potensial.

Jørgen Bredesen, en av tre grunneiere som ville bygge ut Skorga/Fossa og etablere Torske kraftverk, var forberedt på at kommunestyret ville si nei til utbygging.

- Nei, jeg regner med at det blir spolert. Det synes jeg vil være trist med tanke på bosetting og drift ved gårdsbruka og arbeidsplassene vi sier nei til, sa han til Adresseavisen før dagens vedtak.