- Det var en fantastisk opplevelse. De hoppet og spratt rundt båtene. Min far har bodd her i 75 år og aldri sett noe lignende, sier Ole Kroknes til adressa.no

Fra stuevinduet hjemme hos foreldrene, oppdaget han onsdag kveld noen finner ute på fjorden mellom Henna og Aure. Først trodde han det var noen niser, men da han så dem hoppe, skjønte han det måtte være noe annet.

På med redningsvestene

- Da var det bare å få på ungene redningsvester og komme seg ut på fjorden, forteller Kroknes.

Sammen med to andre båter begynte de å lete etter det de hadde sett fra land, og etter en halv times tid fant de det som skulle gi dem en opplevelse for livet.

- Vi så flere titalls, nei jeg tror det var et hundretalls delfiner som svømte rundt båtene, sier Kroknes.

Familien Kroknes er ikke de eneste som har opplevd delfinflokk på nært hold i sommer. Tidligere i juli fortalte nemlig Namdalsavisa om familien Berg fra Trondheim som hadde en lignende opplevelse da de var på båttur mellom Otterøya og Sør-Gjæslingan.

- Kjempespesielt

- Vi kjørte båten inn blant flokken på rundt 40 delfiner. Vi ble helt fortumlet. Delfinene svømte både ved siden av og under båten. De synkronsvømte, hoppet og lekte uten å vise tegn til redsel, fortalte Nina Christin Berg til avisen.

På det nærmeste var dyrene bare en halv meter fra Berg-familiens båt.

- Det var et kjempespesielt møte som pågikk i cirka tre kvarter før vi bestemte oss for å forlate flokken, fortalte hun.

Store flokker

Doktor Tore Haug ved Havforskningsistituttet i Tromsø sier at det familien Kroknes har sett utvilsomt er delfiner.

- Men det er litt vanskelig å foreta presis artsbestemmelse basert på videoen. Det ser mest ut som kvitnos, den vanligste delfinarten fra Stad og nordover til Svalbard (Barentshavet inkludert). Det kan også være kvitskjeving, kvitnosens nære slektning og den vanligste delfinarten i Sør-Norge sør for Stad, skriver Haug i en e-post til adressa.no

- Ole Kroknes sier det kan ha vært over hundre delfiner rundt båtene. Er det vanlig med så mange delfiner i samme område?

- Begge arter går som regel i store flokker, over hundre er følgelig helt normalt, skriver Haug.

Delfinene var ofte høyt over vannet. Foto: Roger Wågsand
Familien Kroknes fikk et minne for livet på fjorden mellom Henna og Aure. Ole (35) og Hege (34), samt barna Oscar (3) og Julie (5). Foto: Ole Kroknes
Julie Kroknes (5) var svært fornøyd med showet som delfinene vartet opp med. Foto: Ole Kroknes