- Slike ytre forhold som plutselig oppstår kan ikke flyselskapene gjøre noe med, og da har de ikke ansvar for det, sier fagdirektør Jo Gjedrem, som blant annet har reise og transport som sine ansvarsområder hos Forbrukerombudet.

Fagdirektør Gjedrem presiserer imidlertid at flyselskapene skal sørge for forpleining og snarest mulig ombooking for de reisende som ble rammet.

Har vært klager

- Det har vært klager til flyklagenemnda hvor flyselskapene ikke har gjennomført dette på en skikkelig måte, sier han.

Forbrukerrådet har utarbeidet en kalkulator på sine nettsider som raskt og enkelt forteller reisende hva de har krav på når flyet ikke går som planlagt.

- Dette med hva man har krav på som reisende kan være komplisert. Det er litt andre regler for rettigheter ved innstillinger eller forsinkelser som skyldes dårlig vær. Man har da ikke krav på økonomisk kompensasjon, men fortsatt rett på mat og drikke ved forsinkelser over to timer, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Her kan du bruke Forbrukerrådets kalkulator for å se hvilke rettigheter du har

Overrasket meteorologene

Det var ikke bare flyselskapene som ble tatt på senga av værfenomenet. Heller ikke meteorologene hadde forutsett at den skulle bli så tett. Ifølge vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerli ved Meteorologisk institutt i Bergen hadde man ingen prognoser som tilsa at det skulle bli så omfattende tåke.

- Det var litt overraskende at den kom, sa vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerli ved Meteorologisk institutt i Bergen til adressa.no.

Tog og for fly

Tåka begynte å komme inn over Værnes i 15-tiden søndag. Klokken 16.15 kom den første innstilte avgangen, og et kvarter senere begynte skredet av kanselleringer. En opptelling adressa.no gjorde søndag, viste 32 innstilte avganger.

Været hindret også fly i å lande slik at problemene på Værnes forplantet seg til andre flyplasser rundt om i Norge. Fly med passasjerer til Trondheim landet i Namsos, på Ørland, i Molde og i Östersund. Totalt var det over tretti innstilte ankomster på Værnes.

De mange hundre passasjerene som befant seg på flyplassen da den ble stengt for trafikk ble transportert vekk i buss, og NSB satte opp ekstra vogner på nattoget sørover. Lillian Husby ble sittende fast på Gardermoen. Hun var blant dem som kom seg nordover med NSB sent søndag.

- Det ble litt lite søvn, men jeg kom meg hjem, sa hun til adressa.no.

Mandag morgen var sikten bedre på Værnes, og flytrafikken kom i gang igjen. Meteorolog advarte imidlertid om at det kunne bli mer tåke utover dagen.

- Den kan komme tilbake og skape utfordringer litt utover formiddagen, sier Kristin Seter til adressa.no.

Hundrevis av passasjerer som skulle reise fra Værnes var ikke imponert over informasjonsflyten på flyplassen.

- Vi vet ingenting, sier Arnhild Brattås mandag formiddag.

Hele avgangshallen var full av Værnes-faste passasjerer søndag kveld. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN