Torsdag ble det klart at det omstridte kulturhuset Kimen i Stjørdal sentrum vant Betongtavlen 2015, skriver Byggeindustriens nettsted, bygg.no. Prisen er den ypperste påskjønnelsen for betongarbeid som deles ut i Norge.

- Dette er kjempestort for Stjørdal og for oss i Skanska, sier Frode Berg, som ledet byggearbeidet av Kimen.

Tøff konkurranse

I alt 24 ulike kandidater var med i konkurransen om prisen og nivået i år omtales som spesielt høyt. Derfor ble det også delt ut to priser.Overrekkelsen skjedde under en prisgalla i Oslo torsdag. Berg var med på å ta imot prisen for Kimen sammen med flere andre.

- Jeg er ydmyk og stolt over dette. Jeg har jobbet med dette prosjektet siden 2011. Det har vært en stor del av livet mitt. Å få prisen er stort. Betongtavlen er jo betongens Oscar-pris, sier Berg.

Skryter av presisjonsarbeidet

"Kimen kulturhus tildeles Betongtavlen 2015 for sin gjennomførte og sofistikerte bruk av betong i en elegant kombinasjon med andre materialer. Kimen er et fremragende byggverk som fungerer like godt til hverdag som til fest, til glede og til sorg", skriver juryen i sin begrunnelse.

De trekker spesielt frem utførelsen og presisjonen i arbeidet.

Spesielt prosjekt

Kimen er bygd i betong. Innvendig er de fleste vegger i støpt betong. Strukturen fra forskalingsplanker er brukt som et synlig dekorgrep flere steder. Gulvet er i slipt betong i store fellesarealer. Berg skryter av de mange dyktige håndtverkerne som har jobbet med prosjektet, og det gode samarbeidet som har vært mellom Skanska, Stjørdal kommune, Stjørdal Kulturutvikling, arkitektene og andre involverte.

- Vi har brukt veldig mye plasstøpt betong i Kimen. Den er armert på stedet. Det er virkelig håndverk og det er eksemplarisk utført av dyktige medarbeidere, sier Berg, som fortsatt jobber i området.

Skanska er nemlig i ferd med å fullføre den store parkeringskjelleren som ligger rett foran kulturhuset. Den øker parkeringskapasiteten fra 145 til 320 direkte tilknyttet Kimen.

Får stjørdalsordfører Ivar Vigdenes det som han vil kan Skanska også få flere prestisjeoppdrag å konkurrere om i området. Vigdenes vil bygge skyskraper med over 20 etasjer midt i Stjørdal sentrum

Konkurrerte med Stormen

Blant de 24 nominerte ble det så plukket ut fire finalister. Av disse ble to premiert. I tillegg til gigantprosjektet Kimen, som totalt har kostet 713 millioner, fikk også Gulli bru ved, Kongsvinger, Betongtavlen.

- Det er helt spesielt at det er to som får prisen samme år. Og begge er Skanska-prosjekter, så for oss er dette veldig stort, sier Berg. Stjørdalingen har selv aldri vært med på å ta imot prisen tidligere

I finalen konkurrerte de med Stormen kulturhus i Bodø og E10 rasoverbygg ved Moskenes.