Annie var bare tre år gammel da hun ble gitt bort til fylkesmann Halvor Bachke Guldahl, som eide den gamle herskapsvillaen eller jaktslottet.

- Det er både flott og rart å være her. Mormor fortalte mange historier knyttet til dette stedet, sier Olemic Thommesen.

Pusset opp

Den gamle herskapsvillaen er restaurert, og her fikk stortingspresidenten servert ekte Inderøysodd av Bodomheimens venner.

Det var i disse omgivelsene Olemics mormor Annie Rundle Trelease (født 1897) vokste opp som «datter» i huset.

- Det er viktig at stedet holdes i stand og gjøres tilgjengelig for folk, mente Thommesen, som fikk møte slektninger han aldri hadde sett før.

Stortingspresidenten hadde med seg flere bilder fra tiden mormoren oppholdt seg på Bodomheimen, som han ga til Stiftelsen Bodomheimen.

Engelsk overklasse

Historien om gruvefamilien Trelease går helt tilbake til Cornwall i England. Som så mange andre engelske familier kom de til Norge på 1800-tallet for å ta del i utnyttelsen av naturressursene.

Etter hvert kom Charles Trelease og familien til Ytterøy hvor han sammen med firmaet H.&.F. Bachke i Trondheim etter hvert kjøper gruvene på Ytterøy og kopperverkets øvrige eiendommer i landet.

Charles Trelease kommer også til Skjækerdalen i Verdal hvor de gjennom et engelsk selskap overtar driften av nikkelverket med base i Skjækerfossen. Etter hvert tar sønnen George Leach Trelease over ansvaret og blir ansatt som bestyrer og administrator ved nikkelverket.

Fikk ikke barn

Søsteren til George Leach Trelease, Lucy Jane Trelease blir gift med Halvor Bachke Guldahl. Han studerte og ble sakfører og senere overrettssakfører. I 1916 ble han fylkesmann i Nord-Trøndelag. Det var nok et skår i gleden at familien Guldahls ikke fikk barn.

- Min mormor hadde det materielt bra, men følelsesmessig tror jeg ikke det var bare bare. Hun vokste opp som fosterdatter til fylkesmannen og hadde foreldre og søsken i Trondheim. Hennes mor og fru Guldahl var søsken. Da synes morfar at det var på sin plass at den som hadde tre barn måtte stille opp med et barn til de som ikke hadde noen. Slik var det den gangen, sier Olemic Thommessen.

- Hva fortalte din mormor om oppveksten i Trøndelag?

- Hun fortalte nok først og fremst historier fra livet på Fylkesmannsgården og Bodomheimen. Hun snakket ikke så mye om seg selv, men hun kunne fortelle om elgjakten da familien Krupp kom til Steinkjer og befolkningen var utkalt til å klappe frem elgen. Eller om livlige juleball hos Muus. Det var et ganske spesielt liv på Steinkjer den gangen. Det militære nærværet satte selvsagt også sitt preg på byen, sier Thommessen, som drev mye med slektsgranskning i gymnasdagene.

Samenes nasjonaldag

Stortingspresidentene har vært på rundreise i Nord-Trøndelag denne uken, og har besøkt flere institusjoner i fylket. Lørdag besøkte han også bautaen av Fredrikke Marie Qvam på Egge kirkegård, Fylkesmannsgården, Steinkjer kirke og Steinkjer rådhus, hvor Samenes nasjonaldag feires.

Stortingspresident Olemic Thommesen besøkte stedet der mormoren Annie Rundle Trelease vokste opp. Han ble tatt i mot av Anne Berit Lein, lederen i Stiftelsen Bodomheimen. Her er de sammen med Steinkjers ordfører Bjørn Arild Gram. Foto: Levin Nestvold jr.
Annie var en flott jente. Alle de gamle fotografiene er fra et album som har tilhørt Annie Rundle Trelease Hegstad. Foto: Privat