Søndag sa den russiske forsvarspolitikeren, Frants Klintsevitsj i Føderasjonsrådet i Moskva, til TV2 at utviklingen er så alvorlig, at Stjørdal og Norge må forberede seg på å bli russisk atom-mål.

Han siktet til at Norge har sagt ja til at 330 US Marines skal utplasseres på Værnes.

LES SAKEN HER: - Så alvorlig at Stjørdal og Norge kan bli russisk atom-mål

Urealistisk påstand

På spørsmål fra Adresseavisen om hva som er realismen i uttalelsen fra den russiske politikernen, svarer tidligere forsvarssjef Sverre Diesen:

- Det er åpenbart en helt urealistisk påstand og en uttalelse som bare er beregnet på å gjøre et norsk publikum engstelige.

Han mener at skulle en konflikt mellom Russland og Vesten bli trappet opp til kjernefysisk nivå, hvilket i seg selv er svært lite sannsynlig, vil det være mange høyere prioriterte mål enn 300 amerikanske marinesoldater bortimot 2000 kilometer unna russisk område.

LES HER: Ingen sammenheng mellom den russiske rakettbåten i Østersjøen og de 330 amerikanske soldatene

- En smule «overkill»

Heller ikke Karl Erik Haug, førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, mener dette er sannsynlig.

- I en konflikt er selvsagt både Værnes og Ørland potensielle bombemål, men budskapet om at man bør tenke i retning av atomvåpen, er en smule «overkill».

Haug viser til at man ikke skyter spurv med kanoner, og det gjelder også her.

- Det er for å si det enkelt ingenting ved Værnes som tilsier at det er et mål for atomvåpen, men dersom det skulle komme til en konflikt er selvsagt alle militære anlegg potensielle bombemål.

Spekulasjoner

Det følger jo av krigens logikk – i en krig ønsker man jo å ta ut motstanderens evne til å føre krig.

- Men jeg mener altså at det ikke er grunnlag for de spekulasjonene som nå bedrives. Russerne ønsker selvsagt ikke at amerikanerne trener på Værnes, og det er akkurat det de forteller enhver som spør. Det betyr ikke at krig er mer sannsynlig nå enn det var for ett år siden.

Sverre Diesen