Det var klokken 23.10 tirsdag 4. april i år at en politibetjent avfyrte et vådeskudd med en MP5 maskinpistol i garasjeanlegget på lensmannskontoret i Stjørdal.

- Dette er første gang vi har hatt et vådeskudd ved lensmannskontoret her på Stjørdal, og det er første gang jeg opplever dette som leder, sa lensmann Marit Stigen i Stjørdal til Adresseavisen.

Sikteøvelse

Trøndelag politidistrikt meldte vådeskuddet til Spesialenheten, som nå har etterforsket og påtaleavgjort saken, ifølge Bladet. Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.

Det var en maskinpistol av denne typen som ble avfyrt. Foto: NTB scanpix (arkiv

I Politidirektoratets innrapportering av vådeskuddet til Justis- og beredskapsdepartementet går det frem at hendelsen skjedde «i forbindelse med lasting av våpen og utstyr inn i bil». Politibetjenten skulle gjøre en sikteøvelse samt funksjonstest før MP5-en ble lagt i bilen. Det var da skuddet skjedde, ifølge dokumentet Adresseavisen har fått innsyn i.

- Tenkte ikke på magasinet

Ifølge Bladet har politibetjenten overfor Spesialenheten forklart at han for enkelhets skyld satte magasinet i MP5-en da han var på skytebanen i kjelleren. Han bar deretter våpenet med seg ut i garasjen. Da betjenten kom ut i garasjen hadde en kollega stilt seg opp for å gjøre indekseringsøvelser. Det ble siktet mot et punkt på en vegg. Også betjenten ønsket også å ta slike øvelser med sin MP5, og tok ladegrep. Våpenet ble ladd, slik at det gikk av et skudd da han trykket på avtrekkeren.

Til Spesialenheten har betjenten forklart at han ikke tenkte på at magasinet sto i våpenet da han startet øvelsen, ifølge lokalavisen.

Stoppet i betongen

Ifølge PODs brev om saken befant det seg to andre politifolk i kjelleren. Disse sto bak politibetjenten da vådeskuddet gikk av. Det oppsto ingen personskade. Kula gikk gjennom en gipsvegg og stoppet mot betongveggen bak.

- Spesialenheten mener på bakgrunn av tjenestepersonenes forklaringer og etterfølgende undersøkelser på stedet at avfyringen ikke var egnet til å volde fare for andres liv eller helse. Det legges til grunn at NN (politibetjenten journ.anm.) holdt tjenestevåpenet i sikker retning vendt fra andre personer som var til stede. Veggens beskaffenhet reduserte/hindret rikosjett, skriver Spesialenheten i sitt påtalevedtak, ifølge Bladet.

Også vådeskudd på øvelse

Det er ikke første gang politiet har avfyrt vådeskudd i Stjørdal. 25. mai i fjor skjedde en hendelse forbindelse med politiets innsatstrening på Leksdal skyte- og øvingsfelt i Elvran i Stjørdal .

En politimann hadde ikke sikret maskinpistolen sin da han kom borti avtrekkeren med lillefingeren. Skuddet gikk i betonggulvet og et fragment traff en politikvinne i leggen, gikk det frem av Spesialenhetens påtaleavgjørelse i saken.

Sjefen for Spesialenheten mente at politimannen brøt straffelovens paragraf 188 fordi han utviste uforsiktig omgang med maskinpistolen under øvelsen. Det var også flere deltakere og instruktører i rommet som potensielt kunne ha blitt skadet, het det i avgjørelsen.

Saken ble likevel avgjort med påtaleunnlatelse. Politimannen fikk ikke en strengere reaksjon fordi våpenet skulle være avsikret under øvelsen, på grunn av at situasjonen var krevende og fordi det var første gangen politimannen var med på en slik øvelse. «Spesialenheten mener etter en samlet vurdering at overveiende grunner taler for ikke å påtale handlingen», het det i avgjørelsen.

Prosjektil i leggen

I vedtaket gikk det videre frem at vådeskuddet skjedde i forbindelse med at politimannen og en makker skulle ta seg inn gjennom en dør der det var ukjent for dem hva som møtte dem på innsiden.

Politimannen skulle åpne døren og valgte å henge maskinpistolen, en MP5, i reim for å ha begge hender fri. Han glemte da å sikre våpenet før han hengte ned våpenet. Hans lillefinger kom deretter bort i avtrekkeren og et skudd gikk av. Prosjektilet gikk ned i betonggulvet, og et fragment traff politikvinnen som befant seg bak ham.

Vådeskuddet skjedde i trappeløpet utenfor øvingsrommene, og et prosjektil på 2x2x2 millimeter traff politikvinnen i leggen. Det var også flere andre personer i rommet, blant annet ventende deltagere som sto i trappereposet, går det frem av dokumentet.

Også annen politikvinne truffet

I november 2015 ble også en politikvinne skadet da kollegaen hennes avfyrte et skudd som traff henne i foten ved Namsos og Fosnes lensmannskontor. Hendelsen skjedde da en politibetjent skulle demonstrere noe på pistolen.

Spesialenheten skrev følgende: «[Betjenten skulle] vise eller prøve noe på hennes tjenestepistol mens den var i hylstret som hun bar på hoften. Han stilte seg bak henne og det neste hun husker er at det sa «pang» og at hun lå på gulvet og hadde «virkelig vondt» i høyre leggen.».

Politibetjenten fikk senere 12 000 kroner i bot.

Også ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor har det vært en hendelse der det ble avfyrt et vådeskudd i en garderobe.