I forrige uke ble den siktede moren i 20-årene og stefaren i 30-årene varetektsfengslet i henholdsvis to uker og fire uker. De ble begge pågrepet i Namdalen natt til mandag i forrige uke, og er siktet for å ha utøvd vold mot den tre år gamle jenta – som døde ved St. Olavs hospital onsdag i forrige uke.

Tirsdag gjennomføres det avhør av begge de siktede, bekrefter politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt.

- Høyeste prioritet

- Vi vil forsøke å få gjennomført avhør i dag. Det er en del tema vi ønsker å avhøre de siktede om, sier Sand, og legger til:

- Det foregår en rekke etterforskningsskritt hver dag nå. Det er stor aktivitet rundt saken. Anklagen mot de siktede er veldig alvorlig, og det er en sak som har den høyeste prioritet hos oss, sier Sand.

Han opplyser videre at det ikke er noen endring i siktelsene. Begge er fortsatt siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

Avhøres i Nordland

Den siktede stefaren sitter i varetekt i Mosjøen fengsel. Avhøret skjer derfor i Mosjøen og gjennomføres av etterforskere fra Trøndelag politidistrikt. Tirsdag formiddag opplyser advokat Anders Kjøren, som forsvarer mannen, at klienten fortsatt nekter straffskyld.

Etter at mannen i 30-årene ble varetektsfengslet av Inntrøndelag tingrett, opplyste Kjøren at kjennelsen ville bli anket til Frostating lagmannsrett. Dette har imidlertid ikke skjedd – ennå. Forsvareren opplyser at de avventer mer informasjon fra etterforskningen før en eventuell anke blir skrevet.

Mye av etterforskningsmaterialet er klausulert – altså hemmelig for de siktede i saken. Det gjelder blant annet hva den siktede kvinnens øvrige barn har forklart i tilrettelagte avhør samt innholdet i den foreløpige obduksjonsrapporten. Informasjon om dette ønsker derfor ikke Sand å gi av hensyn til etterforskningen.

Hevder jente falt fra seng

Den siktede moren sitter varetektsfengslet i Trondheim fengsel, og avhøret av henne skjer derfor ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Adresseavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med hennes forsvarer, Torfinn Svanem.

Både moren og stefaren har forklart at den tre år gamle jenta skadet seg da hun falt ned fra en barneseng. Politiet mener imidlertid at det er et misforhold mellom denne forklaringen, og de skadene barnet hadde. Dette er også bakgrunnen for siktelsen mot de to, opplyste Sand i forrige uke.

I Sør-Trøndelag tingretts fengslingskjennelse mot moren, fremkommer det at den foreløpige legeerklæringen sier jentas skade høyst sannsynlig skyldes «ytre traume av stor kraft med akselerasjon og deselereasjon av hodet med avrivning av brovenene i hodet». Ifølge rapporten kan filleristing av et barn gi denne typen skader, men også skade hvor hodet blir slått mot et hardt underlag, ifølge rettsdokumentet.

Da den siktede moren ble avhørt i forrige uke, kollapset hun, og ble innlagt ved St. Olavs hospital. Torsdag morgen ble hun utskrevet. På vei inn i fengslingsmøtet i forrige uke måtte kvinnen støttes av to politibetjenter. Hun er høygravid. Det var en av grunnene til at hun begjærte seg løslatt under rettsmøtet. I fengslingskjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett understrekes det at hun i fengselet må følges opp med forsvarlig helsehjelp og om nødvendig overføres til sykehus.

- Har helsetilsyn

Sand opplyser at politiet så langt ikke har noen planer om å løslate kvinne som følge av graviditeten.

- Siktede har helsetilsyn i fengselet. Vi legger til grunn, og har en oppfatning av, at hun har nødvendig oppfølging, sier Sand.

Saken i Namdalen startet da politiet i Trøndelag natt til mandag 26. juni mottok melding fra barnevernet om at et barn på tre år var brakt inn til lege med alvorlige skader. Mistanken fra barnevernet gikk ut på at barnet var utsatt for vold.

Avhør: I dag gjennomføres avhør av de siktede etter barnedødsfallet, opplyser Amund Sand (t.h.). Her fra en tidligere pressekonferanse sammen med Svenn Ingar Viken, driftsenhetsleder og lensmann i Namsos og Fosnes. Foto: LEIF ARNE HOLME