Politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt opplyser at han i løpet av kort tid vil be retten oppnevne to sakkyndige i forbindelse med etterforskningen av barnedødsfallet.

- Det som er helt sentralt i denne saken er de medisinske funn. Det man typisk vil ha sakkyndighet rundt, er hvilke skader som kan påvises, hvordan de kan ha oppstått og når de har oppstått, sier Sand.

Støtter ønsket om sakkyndige

Den døde jentas mor i 20-årene og stefar i 30-årene er varetektsfengslet i henholdsvis to uker og fire uker. De ble begge pågrepet i Namdalen natt til mandag i forrige uke, og er siktet for å ha utøvd dødelig vold mot den tre år gamle datteren. Dette nekter de for og hevder at barnet falt ut av barnesenga og skadet seg.

I over to døgn lå jenta i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs Hospital onsdag formiddag.

Enig: Advokat Torfinn Svanem er forsvareren til den voldssiktede moren. Han opplyser at klienten støtter ønsket om at det bør oppnevnes sakkyndige i saken.

Advokat Torfinn Svanem, som forsvarer den siktede moren, opplyser at klienten er helt enig i at det bør oppnevnes sakkyndige i saken.

- Hvorfor er dette viktig?

- Vi mener at årsaksforholdet er uklart ut fra de foreløpige legeopplysningene i saken samt siktedes forklaring. Det trengs derfor en beskrivelse fra sakkyndige om dette, sier Svanem, og minner om klientens syn på at datteren kan ha vært lettere disponert for hodeskader på grunn av tidligere skader.

- Dramatisk

Adresseavisen har tidligere skrevet om morens opplysninger om at datteren – før hun kom til landet – falt ned fra en balkong i hjemlandet. Dette har hun også forklart seg om under avhørene som har pågått denne uken.

- Balkongfallet var visstnok ganske dramatisk, og vi håper dette er et moment som blir etterforsket, sier Svanem.

Undersøkelser: Krimteknikere fra Kripos undersøkte mandag leiligheten i Namdalen etter barnedødsfallet.

Adresseavisen skrev onsdag om en annen hendelse i hjemmet i Namdalen. Ca. ti dager før datteren ble kritisk skadd falt datteren også ut av barnesenga, har moren forklart.

- De oppsøkte da lege og det ble sydd tolv sting i haka til jenta. Det var ingen som mistenkte noe galt i forbindelse med dette, sa forsvarer Svanem om dette tidligere i uka.

Skal vurdere refengsling til uka

Politiadvokat Sand opplyser at det vil bli bedt om at tingretten oppnevner to sakkyndige.

- Vi vil foreslå at det oppnevnes personer med høy kompetanse innen barnemedisin og skader på barn, sier han.

Saken i Namdalen startet da politiet i Trøndelag mottok melding fra barnevernet om at et barn på tre år var brakt inn til lege med alvorlige skader. Mistanken fra barnevernet gikk ut på at barnet var utsatt for vold. Politiet mener at det er et misforhold mellom moren og stefarens forklaring om fallet fra sengen, og de skadene jenta hadde. Dette er også bakgrunnen for siktelsen mot de to, opplyste politiet i forrige uke.

Torsdag i neste uke går fengslingsperioden for den siktede moren ut. Kvinnen er høygravid. Politiet har foreløpig ikke besluttet om de vil be om forlenget fengsling. Den beslutningen tas tidlig i neste uke, opplyser Sand.

Advokat Torfinn Svanem er forsvareren til den voldssiktede moren. Foto: Pål E. Solberg